Panić: Lekari nezadovoljni, čak i ja u 52. godini razmišljam o odlasku iz Srbije

Vesti 02. jun 202319:01 62 komentara
N1

Ne znam odakle NALED-u nalaz da samo deset odsto lekara razmišlja o odlasku u inostranstvo. Možda to i jeste istina, ali kada bi kao kriterijum uzeli nezadovoljstvo uslovima rada ili platom siguran sam da bi taj procenat bio znatno veći, kaže za portal N1 predsednik Sindikata lekara i farmaceuta Srbije Rade Panić, komentarišući rezultate istraživanja koje je objavila Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj (NALED).

„Znamo da je nezadovoljstvo lekara ogromno, naročito kod mladih kolega, kojima je obećavano da će im biti produženi ugovori, a sad mnogi od njih ostaju bez posla. Verovatno oni koji imaju više godina i koji su bliže penziji uglavnom nisu spremni na trajni odlazak iz Srbije, već ili rade privatno ili odlaze na kratko u neku od zemalja u regionu“, smatra Panić.

Sagovornik portala N1 uveren je da upravo mladi lekari čine najveći deo onih koji bi otišli u inostranstvo, ali dodaje da takvih primera ipak ima i među njegovim starijim kolegama.

Istraživanje iz 2022: Godišnje ode oko 600 lekara

Iz Srbije godišnje oko 600 lekara ode da radi u inostranstvo, rečeno je krajem decembra prošle godine na predstavljaju istraživanja o toj problematici.

Istraživanje je uradio Centar za politike emancipacije u saradnji sa Sindikatom lekara i farmaceuta Srbije, a posmatran je period od 2012. do 2021. Prema tom istraživanju, od 2012. postoji uzlazni trend odlaska lekara koji je dostigao zenit 2016, s tim da je 2019. taj trend imao pad.

„I sam bih se izjasnio kao neko ko ne namerava da ode u inostranstvo, ali u poslednjih šest meseci do godinu dana sve češće i ja razmišljam o tome iako imam 51 godinu. Možda je prošlo vreme za moj odlazak iz zemlje, ali je ovde situacija tako loša, a čini mi se da će biti još lošija, da čak i ja počinjem da pomišljam na to“, priznaje Panić.

Istraživanje o zadovoljstvu građana i lekara državnim zdravstvom sproveli su NALED i Ipsos, uz podršku projekta E-zdravlje, finansiranog od strane Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID), koji pruža podršku digitalizaciji i unapređenju zdravstvenog ambijenta u više od 20 zemalja širom sveta, među kojima je i Srbija.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare