Panić o Šapcu: Imate većinu u parlamentu, a vi morate da se služite čekićima

Vesti 29. nov 202113:15 > 14:30
N1

Rade Panić iz Skupštine slobodne Srbije (SSS) kaže da je taj savez učestvovao u protestu ispred Skupštine protiv zakona o referendumu i eksproprijaciji i da traže povlačenje Zakona o eksproprijaciji i izmene Zakona o referendumu. Govoreći o protestu u Šapcu, gde su lica naoružana motkama i čekićima nasrnula na okupljene građane, on kaže da se postavlja pitanje šta to radi policija i da je jasno da je "vlast htela da sakrije ko stoji iza toga, ne bi huligani došli službenim automobilima".

„Zamislite kad imate takvu većinu u parlamentu, a vi morate da se služite čekićima i motkama“, ukazuje Panić u N1 Studio Live, misleći na vladajuću koaliciju.

Povezane vesti

Ističe da poslednjih dana i meseci „policajci vrlo očigledno sarađuju sa onima koji nisu na strani zakona ili rade protiv zakona, vrlo je to opasno“.

Kaže da je „prvo i osnovno pitanje – odakle motke i čekići“.

Iako vlast optužuje demonstrante da su iz njihovih redova došli huligani, Panić ocenjuje da su nasilnici sigurno bili organizovani – „ko je izdao službeni nalog bageru (u Šapcu) da se u tom trenutku kreće u tom pravcu“.

„Niko u ovoj državi nema pravo da radi bilo šta van zakona i javnosti, kao što svi imaju pravo da provere kako rade lekari i svi zdravstveni radnici, tako imamo pravo da proverimo kako radi policija“, ističe Panić.

Kaže da treba poći od toga da su neki građani kršili zakon blokirajući saobraćaj.

„Njih može da ukloni samo policija, niko drugi ne sme da im priđe, oni koji su prvi počeli morali su da budu privedeni. Ali da se stvaraju sukobi između građana tako što će da se organuizuju neke druge grupe“, ukazuje Panić.

„Vučić je teška kukavica“

„Vučić je teška kukavica koja nema hrabrosti da sprovodi zakon, da tu istu policiju zaduži da pohapsi sve koji su bili na auto-putu i na bilo kom putu. Kukavica je poslao druge građane, koji nemaju dovoljno kapaciteta da shvate šta rade… Danas su im SNS i Vučić omogućili da imaju nešto, osećaju se mnogo moćno, jer nikada u životu nisu doputovali do Beograda, sinoć ih je bilo 20.000 ispred Arene“, kaže on, misleći na konvenciju SNS i podseća da tamo skoro niko nije nosio masku.

„Jasno je poslata poruka sa tog skupa svim građana Srbije – SNS nije za primenu mera, smatra da je ova epidemija smešna, već pet puta pobeđena, a mi za dve godine imamo višak smrtnosti od 40.000 ljudi, ceo jedan grad“, ističe on.

Na pitanje da li postoje institucije da utvrde da li je bilo propusta u radu policije, on kaže da misli da postoje ljudi, ali „potrebno je da osete da mogu i smeju“.

Navodi da su „jedino ustaše na Srbe išle čekićima, a prošli smo kroz mnoge pogrome kroz istoriju

„Ovo što sada gledamo oko Šapca je valjda ogoljavanje svega toga što su oni koji prate pažljivo stvari mogli već da vide“, zaključuje Panić.

Kada se radi o zakonima o eksproprijaciji i referendumu, za koji se ispostavilo da ga je predsednik Aleksandar Vučić potpisao 25. novembra, odmah pošto je usvojen, rekavši „ne mogu da vam kažem, ali mislim da Zakon o referendumu jesam potpisao, a Zakon o eksproprijaciji sigurno nisam“, on podseća na Vučićevu izjavu u emisiji Hit tvit na Pinku da on nema pravo da vraća zakone koji su u skladu sa Ustavom, navevši da Zakon o referendumu nije protivustavan.

„Upravo Zakon o referendumu nije u potpunosti u skladu sa Ustavom“, ističe Panić i dodaje da SSS traži njegove izmene.

Kada se radi o Zakonu o eksproprijaciji, ističe da je sprona nova kategorija koja nije ustavna – „interesi stranih kompanija, odnosno može se nešto proglasiti javnim interesom na osnovu ugovora sa stranim investitorom“.

„Smatramo to apsolutno neprihvatljivim, ali u suštini traži se povlačenje Zakona o eksprorpijaciji i izmene Zakona o referendumu“, ističe Panić.

On smatra da iako vlast stalno ponavlja da Zakon o eksproprijaciji nema veze sa Rio Tintom, koji želi da u Mačvi eksploatiše jadarit, to ima veze sa tom kompanijom, ali verovatno i sa nekim drugim sa kojima vlast ima planove.

„Vlast svašta priča, iz dana u dan imaju drugu priču. To je ta njihova taktika da jednu aferu prikrivaju drugom“, ukazuje Panić.

Dodaje da kada se radi o tom pitanju „Evropa želi da nas kazni i da kupi svoj zdrav život time što će žrtvovati Srbiju“.

„Ne smemo to dozvoliti ni vlasti, ni Evropi, ni ikome“, poručuje Panić.

Zaključuje da je „ova tema na kraju prelila kap preko pune časše – veliki problem je zastrašivanje koje uspešno ovaj režim sprovodi godinama… nezadovoljstvo je ogromno“.

Ceo razgovor pogledajte u okviru emisije N1 Studio Live: