Panić vs Vučić i Hipokratova medalja: Nagrada sporna na više nivoa

Vesti 14. jul 202217:14 > 17:28 15 komentara

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić dobitnik je Hipokratove medalje, koju mu je Društvo lekara Vojvodine dodelilo za zasluge u unapređenju zdravstva, kao i poseban lični angažman na poboljšanju uslova rada u zdravstvenim ustanovama širom zemlje, a lekari, poput Radeta Panića iz Ujedinjenih protiv kovida, pulmologa Dejana Žujovića i epidemiološkinje Verice Ilić kritikovali su to. Panić, koji je i predsednik Sindikata lekara i farmaceuta Srbije za N1 kaže da je pitanje da li predsednik može da bude osoba koja može da ocenjuje ko je ozbiljan lekar.

„Nagrada koja mu je dodeljena je sporna na više nivoa. Kao prvo, u statutu Društvu lekara Vojvodine jasno piše ko može dobiti nagradu – a to je isključivo član tog društva, a Vučić ne ispunjava uslove da bi mogao da bude član. Lekari koji su mu dodelili nagradu apsolutnu ne poznaju statut svoje organizacije“, poručuje Panić u Danu uživo na TV N1, kojeg je Vučić u sinoćnjem gostovanju na Pinku omalovažio rečima: „Pitajte bilo kog od ozbiljnih lekara šta misli o Radetu Paniću“.

Povezane vesti

Panić kaže da predsednik nikako ne bi trebalo da se meša u to kako funkcioniše zdravstvo, i da je to još jedan nivo u kojem je sporno što je on dobio nagradu.

Komentarišući izjavu Vučića da su lekari specijalisti 2012. godine imali 609 evra platu, a danas imaju 1.020 evra, dok oni koji rade u crvenim zonama kovid bolnica imaju 1.548 evra. on kaže da „predsednik ponovo koristi manipulisanje podacima za one koji nisu dovoljno informisani, to može biti zarada nekog ko radi u tercijalnoj ustanovi, pa ima dežurstva, pa je radio u kovid ambulanti, onda može da mu bude tolika plata“.

„Plata lekara specijaliste još je ispod 1.000 evra“, ukazuje Panić i dodaje da u zdravstvu počinju da nedostaju lekovi, nema dovoljno kvalifikovanog kadra, „a to je ono što ova vlast i želi – da bi zdravstvo privatizovala“.

Pre Vučića je Hipokratovu medalju, koja se dodeljuje jednom u deset godina, dobio samo neuropsihijatar Vladeta Jerotić.

Ujedinjeni protiv kovida i neki lekari kritikovali su dodelu nagrade Vučiću.

“Za ovu Hipokratovu medalju niko nikada nije čuo jer je očigledno izmišljena u opštoj razmeni ordenja, koja je omiljena našoj politici. A ova nagrada je znana samo onima koji su je dodelili. Šta god da je u pitanju, predsednik Vučić nije zaslužio ništa što u sebi nosi ime Hipokrat. Lekari koji donose ovakve odluke treba da se stide, da ih bude sram njihovih diploma”, kazala je za Nova.rs epidemiološkinja Verica Lela Ilić.

Pulomolog Dejan Žujović rekao je da mu je „žao što (Vučić) nije upisao medicinu, imao je bolju perspektivu nego kao košarkaški trener“.

„Upišite fakultet, pomoći ćemo. Vidite po svojim kadrovima da nije teško. Grehota bi bilo da takvi duduci završavaju medicinu, a ta takav potencijal to ne uradi. Predsedniče, budi mi kolega“, apelovao je Žujović.

Rade Panić je ranije poručio da su lekari u šoku posle te obajve.

„Nikada nismo čuli za Hipokratovu medalju do sada, a svi se pitaju zašto i kojim povodom je ovo urađeno. Pretpostavljam da neko vraća uslugu predsedniku ili ova politička struktura traži lažnu potvrdu svog rada preko zdravstva. Srpsko lekarsko društvo ne radi svoj posao kako treba i nisu se čuli tokom pandemije, a sad su kolege iz Vojvodine odlikovale medaljom Vučića, a razlozi su totalna glupost. On je podigao montažne zgrade u kojima nema ko da radi, pa su besmisleno razvozili pacijente kroz Srbiju kako bi stigli do tih bolnica, opremili su KCS, a veliko je pitanje kakva je to oprema”, naveo je on.

I Ujedinjeni protiv kovida bili su oštri u svojoj kritici, poručivši da je dodela Hipokratove medalje Vučiću „čin stavljanja soli na ranu našeg esnafa, i može ukazati na to da ima kolega ogrezlih u poltronstvu koje žive oportunizam“.

„Naredni laureat bi trebalo da vam bude neki bankomat. Dodelite mu medalju zato što vam je dao vaše pare. On vas bar neće učiti kako da radite svoj posao“, poručili su iz Ujedinjenih protiv kovida.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare