Panić: Zdravstveni sistem pukao na više mesta, nije se rasuo zaslugom radnika

Vesti 23. jan 202116:42 > 18:32 21 komentara
N1

Predsednik Sindikata lekara i farmaceuta Rade Panić rekao je da je zdravstveni sistem "pukao" na više mesta i da se samo zalaganjem medicinskih radnika nije rasuo u paramparčad, a o njihovoj žrtvi govori i broj umrlih među zdravstvenim radnicima.

Panić je, na tribini Skupštine slobodne Srbije u Sremskoj Mitrovici, podsetio da je tužio predsednika Srbije Aleksandra Vučića, jer ga je optužio da ruši zdravstveni sistem.

Srbiji je potrebna reanimacija, pa zato nas anasteziologa ima najviše na sceni, rekao je Panić, koji tvrdi da Vučiću treba staviti do znanja da ako mu dozvoljavaju da bude „sve i svja u SNS“, ne može biti u celoj Srbiji.

Hoćemo da instutucije rade svoj posao, da struka radi svoj posao, jer to ja sada radim na svom radnom mestu i samo to tražim. Nije dozvoljeno, predsedniče, da zloslutnim rečima najavite ovaj broj mrtvih zdravstvenih radnika, naglasio je Panić.

„On je rekao – školovali smo ih da u ovoj situaciji daju svoj život. Pomešali ste vojsku i lekare, gospodine predsedniče“, poručio je Panić.

Panić je rekao i da je epidemiolog Predrag Kon prevršio meru izjavom kako su se zarazili medicinski radnici, zbog čega je uveren da će biti optužen za nečinjenje na osnovu dobijenih informacija. Prema oceni Panića, tek ćemo saznati prave brojke, a ono što je sigurno je da će biti mnogo veće, jer je mnogo kolega na lečenju.

Panić je najavio i protest lekara za 15. februar u 12:05 ispred Vlade Srbije.

Poziv građanima da ne biraju vakcine

On je pozvao građane da ne biraju vakcine, već da se vakcinišu onom koje ima, jer ni vakcina neće biti.

Plašim se da Srbija nema nikakav kapacitet da odlučuje koliko će vakcine dobiti, mi dobijamo ono što nam iz milosti daju, rekao je Panić.

Profesor Čedomir Čupić rekao je da Panić pripada jednom od tri sveta poziva – lekarskom.

Tri sveta poziva su lekarski, profesorski i sudijski, a sva tri u našem društvu su strašno ugrožena, ocenio je Čupić na tribini.

Panić nosi tu misiju, on je spojio dve moći – moć znanja i savesti, rekao je Čupić i dodao da su najopasaniji oni koji imaju mnogo znanja, ali nemaju savesti.

On je sebe isturio, a to je opasno, posebno kada imate posla sa ovakvom vlašću, konstatovao je Čupić.

Čupić je ukazao da je strašno da je u Srbiji umrlo 70 zdravstvenih radnika i da su oni koji „treba da nas brane u poziciji da ne mogu sebe da spasu“.

Čestitam advokatskom timu koji se prihvatio tužbe, jer i predsednik je građanin, kao i mi ostali, rekao je on.

Očekujem da, kada se ova zemlja unormali, Panić dobije najveći orden, ne zato što to njemu treba, već da bude primer za sve ostale lekare, šta je njihova misija i uloga, rekao je Čupić.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare