Panić: Zdravstvo svedeno na preživljavanje, građani plaćaju najveću cenu

Vesti 14. sep 202118:13 34 komentara

Rade Panić, predsednik Sindikata lekara i farmaceuta, izjavio je u Danu uživo da su političke i zdravstvene vlasti u našoj zemlji krive zbog situacije sa koronavirusom, i ocenjuje da zbog neodgovornosti nadležnih građani "plaćaju najveću cenu".

Podsetimo, u Srbiji je u protekla 24 sata od posledica korone umrlo 26 osoba, a među 27.927 testova registrovana su 7.723 nova slučaja zaraze, objavilo je Ministarstvo zdravlja na sajtu „covid-19.rs“.

Povezane vesti

„Upozoravali smo na ovo ko zna koliko puta. Godinu i po dana je prošlo od početka epidemije, smatramo krajnje neodgovornim ovo što zdravstvene vlasti rade“, napomenuo je on.

Kaže da su njegove kolege „iscrpljene, depresivne i očajne“,  kao i da je u prethodnih nekoliko dana zabeleženo nekoliko smrti zdravstvenih radnika.

„Funkcionisanje institucija i života u Srbiji, pa i zdravstvo i zdravstveni kadar su svedeni na preživljavanje. Nažalost, građani ne shvataju i ne izvlače iz toga pouku, da će oni platiti najveću cenu“, naveo je Panić.

Procenjuje da je otvaranje treće kovid bolnice, koja će biti montažnog tipa, biti veliki rizik, i podseća na tragediju koja se desila u Tetovu. Smatra da vlasti ne rade sve kako bi se poboljšala zdravstvena zaštita.

„Kada bi bilo tako, onda bi zaposlili sav raspoloživi kadar koji se nalazi na Birou. I dalje tamo imamo oko 2000 lekara. Sreća da ih imamo“, podvukao je on i  dodao da su problem otkazi zdravstvenih radnika.

„Za nas, u situaciji manjka osoblja, svaki otkaz je strašan. Ostajemo na ključnim mestima bez kadra. Novi Sad nema kadra, Batajnica nema kadra, Kruševac nema adekvatnog kadra za rad sa tako teškim pacijentima“, rekao je Panić.

Dokazi o nezakonitostima predati policiji

Smatra da su se za vreme epidemije potpuno ogolile sve mane zdravstvenog sistema u Srbiji.

„Odlaze lekari zato što se ne poštuje zakon, zato što se zakon o zdravstvenoj zaštiti od 2005. godine menja na gore, gori su uslovi za rad, ne poštuju se mere zaštite, radimo sa aparatima koji nemaju licence, iscrpljuju nas i dozvoljava se da lekari rade prekovremeno više nego što to dozvoljava zakon“, nabraja Panić uslove zbog kojih lekari u Srbiji daju otkaze.

Istakao je da je loša situacija u bolnicama u Batajnici i Kruševcu, kao i da te kolege te ustanove zovu „stratište“.

„Zato što tamo idu kolege zdravstvene radnici da izginu, a pacijenti dolaze da se ne zna šta se sa njima sve izdešavalo… Svedočim o tome šta se sve tamo dešava. Iza svega stoji nesposobna uprava. Radi se samo o interesima, zato što oni samo pune svoje džepove“, tvrdi Panić.

Na pitanje da li ima dokaze za to, odgovara da su oni predati službi za borbu protiv organizovanog kriminala.

„Imam dva zapisnika i imam svoju izjavu da sam predao tu dokumentaciju. I da svako razume, nije policija kriva. Vrlo su mi tada jasno rekli da su zainteresovani. Tri puta sam išao, i svuda ću da se pojavim da svedočim“, istakao je on.

Za uvođenje kovid propusnica kaže da je to „skretanje teme sa onoga što je bitno“, kao i da vlasti ne odgovaraju na mnoga pitanja koja su vezana za nabavku, cenu i garancije za kupljene vakcine.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.