Panović: Ana Brnabić ispala neki Vučićev digitalizovani Mirko Marjanović

Vesti 18. mar 202415:32 14 komentara
N1

Programski direktor Demostata Zoran Panović ocenio je da opozicija na sednici Skupštine koristi istu taktiku kao što to radi vlast kada napada opoziciju optužujući ih za kolaboraciju sa Zapadom i za izdaju.

Komentarišući konstitutivnu sednicu Skupštine, Panović je istakao da je atmosfera očekivana i tu, kako kaže, pomaka neće biti.

„Opozicija je možda dobila jednu stvar, a to je da na daljinskim upravljačima gde je prenos Skupštine na RTS 2 odmah na drugom mestu, poveća vidljivost opozicije i opozicija koristi sednicu za neku vrstu svoje promocije i skretanaja pažnje na probleme koji su urgentni“, smatra.

Kako navodi, interesantno je da je opozicija ovoga puta primenila jednu drugačiju taktiku.

„Odnosno da nastupa sa patriotskih pozicija i da optužuje vlast za ono što obično vlast ima manir da optužuje opoziciju, za kolaboraciju sa Zapadom, za izdaju“, ističe.

Bilo ko da je na vlasti, smatra Panović, kosovska politika je „prelomna“ tačka.

„Možda bi se neke dileme u Srbiji rešavale lakše u nekoj boljoj atmosferi, a možda bi da je neka druga vlast bila i bolja atmosfera, ali i dalje tvrdim da podela za i protiv Aleksandra Vučića neće rešiti glavne probleme ovog društva. (…) Nema dijaloga o Kosovu kada nema dijaloga u medijima“, objašnjava.

Mediji su, tvrdi, i dalje suštinski problem ovog društva.

„Imali smo maliciozne tvrdnje predstavnika vlasti da opozicija treba da pravi koaliciju za Beograd „Šider, Šenah, Rot“. S jedne strane opozicija je ušla u tu taktiku da napada vlast za šta vlast stalno napada vrlo maliciozno opoziciju i to možda da neke rezultate“, napominje.

Kako ističe, pristalica je teze da u Srbiji postoji samo izvršna vlast i to u slučaju vladavine Aleksandra Vučića.

„Mislim da snaga neke pravne grane vlasti može da bude samo u nekim nepolitičnim situacijama, a u političkim slučajevima mislim da je izvršna vlast dominantna, a to znači da je parlament neka vrsta „pokrića“ izvršne vlasti. Parlamentarizam, što se njih tiče, bi više trebao da se tretira kao neka vrsta dekora ili protočnog bojlera za donošenje nekih odluka od strane izvršne vlasti. Temeljan problem je koliko zaista ova vlast želi višepartijeki sistem u smislu da je opozicija jedna od glavnih institucija tog siistam i smena vlasti nešto što je sasvim legitimno“, objašnjava.

Zbog toga se, smatra, opozicija u Srbiji tetira kao antisistemska, i to za posledicu ima veliku konfuziju u Srbiji u kom pravcu i kakav model vlasti želimo.

„Brnabić političarka kojom je Vučić oduševljen“

Komentarišući obraćanje Ane Brnabić koja je predložena za predsednicu parlamenta, Panović je ocenio da to predstavlja veliki uspeh za nju.

„Biti premijer u tri mandata je veliki uspeh za nju. Kada je dobila prvi mandat i knjigu o Milanu Stojadinoviću od Vučića to je značilo da ona ima njegovo poverenje. Brnabić se svojim ponašanjem i angažmanima pokazala i pronašla put inicijacije u SNS, u punom kapacitetu i svojim stilom rada i obraćanjima postala naprednjakinja i obrazac političarke kojom je verovatno oduševljen Aleksandar Vučić. Ona je sada prihvaćena ne samo od članova SNS, već i socijalista pa i radikala. Možda je ona čak neka radikalka u nekom smislu i njen izbor je jedna vrsta konzervativnog i rigidnog rešenja, za razliku od gospodina Orlića koji je možda imao neku vrstu robotizovanog nastupa. Delovao je kao softver nekada“, smatra Panović.

S obzirom na to da je nekoliko puta pokazala da može da „upada“ u afekte, videćemo koliko će uspeti da održi tu neku hladnokrvnost, kaže Panović.

„Afekti u ovakoj atmosferi koja je jako naelektrisana, mogu da budu rizični. Možda bi joj bilo dobro da pogleda snimke kako su Skupštinu vodili 1990. Slobodan Unković i Borivoje Petrović i da možda taj stil koji je postojao tada je neki ideal koji je teško postići“, naglašava.

Kako kaže, u Nemanjinoj 11 umesto Ane Brnabić očekuje Miloša Vučevića.

„Ana Brnabić je ispala neki Vučićev digitalizovani Mirko Marjanović. Niko nije očekivao ta tri mandata kada je izabrana 2017. godine ako se setite, tada je bila situacija da će Ana Brnabić biti ministar za ekonomiju, investicije, digitalizaciju, a da će Ivica Dačić biti koopremijer zadužen za politička pitanja. S vremenom je Ana Brnabić istisnula Ivicu Dačića, sada po poličkoj logici, bilo bi najlogičnije da predsednik najače stranke SNS Miloš Vučević bude i premijer“, zaključuje.

Pratite konstitutivnu sednicu na našem BLOGU UŽIVO.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare