Panović: Do 2016. SNS bila liberalnija, a onda Vučić „rešešeljizovao“ partiju

Vesti 20. jul 202214:32 > 15:24 27 komentara
N1

Analitičar i programski direktor Demostata Zoran Panović kaže da će naredna Vlada biti Vlada kontinuiteta, koju će, prema njegovom mišljenju, činiti SNS i SPS. Moguće je da Ivica Dačić bude ministar, dodao je. Na pitanje ko će biti premijer, kaže da je uvek mnogo spekulacija, a da figuriraju dva imena - Ana Brnabić i Siniša Mali. "Mali je za ekonomiju najbitniji čovek ove vlasti i što je bitno - iako ima afere - on politički ne iritira na ideološkom planu toliko. On nije onaj prvi koji viče "ustaše, ustaše" i možda bi amortizovao na neki način tenziju", navodi.

Kaže da ga ništa što je čuo u danima kada su obavljane konsultacije nije iznenadilo. Svako je, ocenjuje on, to pokušao marketinški da iskoristi. Neke partije su procenile da je bolje da idu, druge (marketinški procenile) da ne idu, navodi gost emisije N1 Studio Live. Najbolje je u tim marketinškim procenama prošao, kaže, SNS, jer je većina išla na konsultacije, pa su one kao takve uspele.

Dobićemo Vladu kontinuiteta, Vladu SNS sa SPS, uveren je Panović. Kaže da nije video dilemu do sada da socijalisti budu deo vlasti. Ipak, politički poštenije bi bilo, kako kaže, da je SNS napravio manjinsku Vladu, sa svojim kadrovima, „da vode politiku kakvu žele, da ih niko ne ometa“. „A mislim da bi SPS i SSP sigurno davali podršku u određenim vitalnim pitanjima sa strane države. Očigledno da je procena SNS i Vučića da im socijalisti trebaju“, rekao je, podsećajući da je Dačić rekao da je postignut visok stepen saglasnosti, „što znači da su ostale  samo tehničke stvari“.

Upitan da li Vlada kontinuiteta znači i isti stav prema Rusiji, Panović kaže – „nemojte misliti da je Dačić toliki rusofil kao što je pokazao u kampanji“. Naveo je da je lider SPS imao u karijeri zanimljivih stvari, na primer kada je Srbija dobila bezvizni režim sa EU, podseća da je Dačić tada dobio specijalno priznanje iz Brisela. On je veoma fleksibilan političar, a SPS ima dovoljno prostora za manevar, navodi.

Panović dodaje da je malo preterano da Dačić bude premijer, ali je moguće da bude ministar. Konstatuje da se SPS održala, iako je „u jednom trenutku postojala velika opasnost neke jedinstvene liste“, što je, kako kaže, mogla da bude katastrofa za SPS – da postane neka vrsta SPAS-a koja se utapa. Ali, ipak su opstali i održali neku dozu prepoznatljivosti, dodaje.

Panović, vraćajući se na 2012. godinu, kaže da je Dačić bio neka vrsta „bajpasa“ u tranziciji vlasti. On pravi podele na period do 2016. godine i od 2016. godine.

„Imate jednu fazu SNS koja je bila mnogo laberalnija nego ova, kada su naprednjaci bili na fonu svoje „bele knjige“ iz 2011, ubrzanje evropskih integracija itd. Od 2016. godine se stanje sa demokratijom naglo pogoršava u Srbiji i dolazi do jednog evidentnog procesa rešešeljizacije SNS, tako da kad se priča, da ne budem ciničan, ko bi zamenio Vučić na mestu predsednika SNS, to bi komotno mogao da bude – ako ne premijer ili ministar policije kako predlaže ironično Vladimir Đukanović – Vojislav Šešelj. U mnogim stvarima se izgubio smisao razlike između SNS i SRS. Šešelj je imao manji rezultat na ovim izborima, nisu prešli cenzus, ali je dobar deo njegovih ideja i njegove politike ugrađen u sadašnju politiku SNS“, kaže Panović.

Vučić je, dodaje, do dobre mere „rešešeljizovao partiju i puzajući vratio mnogo kadrova iz vremena Slobodana Miloševića i Vlade Mirka Marjanovića“. „Moguće da se oni ponovo da se ujedine, a moguće da u nekim raspletima nas Vučić uvede u EU. I to bi bio najveći paradoks – da je najbolji Šešeljev učenik uveo Srbiju u EU“, rekao je, dodajući da ćemo videti šta će se desiti po pitanju odnosa te dve stranke.

Možda Vučić i odustane da napusti mesto predsednika SNS

Kada kaže da bi Šešelj mogao da zauzme mesto predsednika SNS, navodi da na to ne misli bukvalno nego simbolički. Upitan o tome da li će predsednik SNS napustiti to mesto u stranci kao što je obećao u više navrata, Panović navodi da Vučić, kao iskusan političar i tehnolog vlasti, zna da je partija izvor i temelj legitimiteta u politici i da je napustiti je – prilična doza rizika, naročito ovakvu partiju.

Panović podseća da je gradonačelnik Novog Sada i funkcioner SNS Miloš Vučević pustio spot sa politički jasnim porukama kojima poziva predsednika Vučića da ne napušta mesto predsednika SNS u ovako teškim okolnostima. Videćemo da li je to njegov lični poziv ili kampanja u SNS, koja će dovesti da Vučić ponovo odustane od napuštanja, kaže Panović.

On je siguran da ako Vučić napusti partiju, ličnost koja bude premijer SNS, neće biti predsednik SNS. A može da bude, kaže, i neko v.d. stanje. Smatra da na primer Darko Glišić može da zauzme to mesto.

Mali politički ne iritira

Na pitanje ko može da bude premijer, Panović kaže da sve zavisi od Vučićeve procene, podsećajući da je uvek dosta spekulacija. Vučić se, kako ističe, u politici ponaša kao hitmejker – voli da izbacuje neka iznenađenja i hitove. „Mali je za ekonomiju najbitniji čovek ove vlasti i što je bitno – iako ima afere – on politički ne iritira na ideološkom planu toliko. On nije onaj prvi koji viče „ustaše, ustaše“ i možda bi amortizovao na neki način tenziju“, kaže, navodeći da figurira i Ana Brnabić.

Upitan da li će parlament da iskoristi svih 90 dana po zakonu ili će biti kraći rok za Vladu, Panović navodi da je i to pitanje političke procene. „Vučić svakako prati situaciju sa ratom u Ukrajini i to može da bude faktor“, dodao je.

Opozicija mora organizaciono da se uozbilji

Govoreći o poslanicima opozicije, kaže da skupština treba da bude kao onaj parlament iz 1990. kada je bilo malo poslanika opozicije (DS, SPO), „ali su bili kvalitetni, bili su dobri govornici i odlično su parirali toj velikoj većini SPS“. Opozicioni polsanici treba da iskoriste skupštinu za svoju promociju i da nametnu teme bitne za ovo društvo, kaže.

Smatra da opozicija mora da se organizaciono uozbilji, da smanji broj entiteta – partija, pokreta – da naprave manje dobro organizovanih partija, da ih bude dve, tri… Proces ide u drugom pravcu, vlast to stimuliše, kaže i dodaje da je „Vučić majstor fragmentacija“, ali i da Vučić njima ne brani da se skupe negde i udruže i naprave veliku partiju. „Oni to očigledno ne mogu da urade. Danas se baviti opozicionom politikom, nije lako, ali drugog puta nema“, kaže Panović.

I dalje srpska demokratija više zavisi od Vučićeve racionalnosti, nego od snage opozicije, zaključio je.

Pogledajte kompletno gostovanje Zorana Panovića u emisiji N1 Studio Live:

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare