Panović: Izbori u FSS kao politička borba, Vidić bi bio dobar lider opozicije

Vesti 14. mar 202309:51 22 komentara

Programski direktor Demostata Zoran Panović kaže da je Fudbalski savez Srbije (FSS) neuralgična tačka i da su mnogi izbor predsednika tog saveza videli kao političku borbu. "Vidić bi imao velike šanse kao lider opozicije, jer opozicija ima krizu liderstva. Ne kažem da Vidić ima takve ambicije, ali vidim kako bi javno mnjenje reagovalo", rekao je Panović.

Drama oko izbora u Fudbalskom savezu Srbije rešena je i pre nego što je počeo njen poslednji čin koji smo očekivali na sednici Skupštine u utorak, 14. marta. Nemanja Vidić je dan pred izbore povukao kandidaturu, pa Dragan Džajić ostaje jedini kandidat za mesto prvog čoveka srpskog fudbala. Vidić se, kao i u danima podnošenja kandidature, oglasio saopštenjem dostavljenom medijima.

POVEZANE VESTI

O tome šta je vest prethodnog dana, Panović nema dilemu – Nemanja Vidić i ministar privrede Rade Basta, koji je tražio da se Vlada Srbije hitno izjasni o uvođenju sankcija Rusiji.

„FSS je tema koja sve zanima, FSS je jedna neuralgična tačka, to je simbolično bitno mesto. Mnogi su to doživeli kao političku borbu. I kada bi se Vidić kandidovao na izborima, vrlo lako bi postao lider opozicije“, rekao je Panović.

A na pitanje zašto se povukao, kaže:

„Verovatno je procenio da ne može da dobije i doneo je odluku koja je po njemu racionalna. Ali, ipak, to je Nemanja Vidić. FSS ima po nekoj strukturi i nadležne institucije – FIFA i UEFA. Ali, odvojiti fudbal od politike u Srbiji je nemoguće, ovde je upliv politike veliki“, naglasio je.

Prema njegovim rečima, Slobodana Miloševića u vreme njegove vladavine nije zanimao fudbal.

„Vučića jako zanima fudbal, vrlo je verziran u fudbal, i ne može da bude po strani, da nema nikakav odnos prema reprezentaciji, FSS-u… I u ovakvoj državi, to je i logično. Vidić bi imao velike šanse kao lider opozicije, jer opozicija ima krizu liderstva. Ne kažem da Vidić ima takve ambicije, ali vidi, kako bi javno mnjenje reagovalo“, izjavio je Panović.

Sportski novinar Milojko Pantić smatra da je bivši fudbaler i kandidat za predsednika Fudbalskog saveza Srbije Dragan Džajić „višegodišnja marioneta Aleksandra Vučića, još od vremena kada ga je abolirao od sudskog procesa“.

„Ja to ne znam, ne mogu da ulazim u to. Nisam verziran za odnose u FSS, ali sigurno je da je bez političke podrške nemoguće bilo šta postići“, ponovio je Panović.

Reakcije na izjavu ministra

Komentarišući pisanje štampe o ministru Radetu Basti, koji je tražio da se Vlada Srbije hitno izjasni o uvođenju sankcija Rusiji zbog agresije na Ukrajinu, Panović kaže da je to „zaista vest“.

„To je zaista vest, da ministar traži uvođenje sankcija Rusiji. Njegova partija Jedinstvena Srbija (JS) se ogradila od te izjave, što sad govori: da li je JS toliko hiperdemokratska organizacija da ministri i članovi stranke mogu da iznose tako svoje stavove, ili postoji neko ko je mnogo bitniji od ministra i njegove matične partije“, upitao je Panović.

Dodaje i da bi, kada ministar da ovakvu izjave, to zahtevalo „sednicu Glavnog odbora partije“.

„Kao i žustre reakcije koalicionih partnera. A to je SPS. Videli smo da je Ivica Dačić dao jednu rutiniziranu izjavu. Trebalo bi i premijerka Ana Brnabić nešto da kaže, ovde se ministar pozvao direktno na pritiske koje trpi srpska privreda ali i Vučić“, navodi Panović.

Kako je rekao, neumitno je da se Srbija okreće Zapadu.

„Jer ovaj drugi put, ma koliko je veći deo Srbije proruski orjentisan, taj put nije lako ostvariti, jer zamislite kako bi država funkcionisala sa proruskom politikom u ovakvom okruženju. Ne možemo tek tako da postanemo deo tog ruskog sveta, Srbija zavisi od zapada, ekonomija pre svega, ali unutrašnji model vlasti nije takav kakav je u EU. Imate ovde neobične situacije, cinično je kada velike pristalice Vladimira Putina kukaju što u Srbiji nema dovoljno demokratije. I liberali kada kritikuju NATO“, kazao je Panović.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare