Panović: Srbiju bi ohrabrila neka vrsta „vajld karda“, pritisci su realni

Vesti 30. jan 202313:58 17 komentara
N1

Novinar i programski direktor Demostata Zoran Panović izjavio je u emisiji N1 Studio Live da su pritisci realni. "Ono što mi znamo je da su te pretnje tačne, a to je da Srbija može izgubiti i političku podršku zapada, investicije, da može biti ugrožen čak i bezvizni režim i određeni aranžmani sa MMF", kaže on.

Govoreći o francusko nemačkom planu, kaže da je to sada plan kolektivnog zapada.

„Bila su dva datuma ulaska u EU koja su figurirala kao moguća. Takozvani Junkerov plan je bio 2025. godina, taj datum je vrlo brzo deplasiran, a onda je ne tako davno Micotakis rekao 2033. godina, a onda je prestalo da se govori o tom datumu. Sada se pojavljuje 2030. godina i to deluje kao ohrabrujući datum, ali moramo biti svesni da je danas 2023. godina“, kaže on.

Pročitajte još

Mišljenja je da bi Srbiju jedino ohrabrila neka vrsta „vajld karda“.

Osvrnuo se i na priče o sankcijama koje bi usledile ukoliko se predlog ne bi prihvatio.

„Ono što mi znamo je da su te pretnje tačne, a to je da Srbija može izgubiti i političku podršku zapada, investicije, da može biti ugrožen čak i bezvizni režim i određeni aranžmani sa MMF. To što je Vučić rekao, to nije što neko voli da kaže da pritisci nisu takvi, pritisci jesu takvi, realni su“, kaže Panović.

Na pitanje na šta Vučić računa, kaže – na podršku naroda.

„Vučić je svojevremeno raspisao unutrašnji dijalog o Kosovu, on se pretvorio u farsu, jer nije imao medijske uslove da bude pravi dijalog, jer takav dijalog bi zahtevao mnogo bolju medijsku situaciju gde bi se ljudi različitog mišljenja sučeljavali, mislim da je tu propuštena šansa da neku vrstu dijaloga među sobom obavimo“, kaže on.

Prema njegovim rečima, „ne znamo da li bi srpsko društvo bilo spremno i da li bi moglo da izdrži sankcije kao devedesetih godina“.

„Ne moraju da budu klasične sankcije, ali iskustvo Rusije kako su firme ekspresno odlazile bi trebalo da bude indikativno“, kaže.

Mišljenja je da Vučić nema nikakvu struju u SNS „koja na bilo koji način može da destabilizuje njegovu moguću odluku u bilo kom pravcu“.

„Ako smo mogli da imamo referendum o reformi pravosuđa, ne vidim zašto ne bismo imali o tome da li prihvatamo ili ne prihvatamo taj sporazum“, kaže Panović.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare