Panović: Vulin je Vučićeva hladno servirana osveta petooktobarcima

Vesti 05. okt 202213:12 26 komentara
N1

Programski direktor Demostata Zoran Panović izjavio je u emisiji N1 Studio Live da misli da je ministar Aleksandar Vulin "Vučićeva hladno servirana osveta petooktobarcima". "Mislim da je sa te strane i Vulin doživeo vrstu satisfakcije", kaže on.

Prema rečima Panovića, „Miloševićeva Srbija je bila ruinirana NATO agresijom i jednom vrstom psihodelične i užasne situacije“.

„Od kraja bombardovanja do 5. oktobra, koja je obeležena i državnim terorizmom, ali i obnovom i izgradnjom koje je predvodio Milutin Mrkonjić. To je bila terminalna faza režima Slobodana Miloševića“, kaže.

Postoji, dodaje, vrsta razočarenja, ali treba biti realan.

„Strukturalno sa svim nasleđem Srbija nije baš toliko mogla bolje. Taj prtiisak Haškog tribunala, krize koje su nasleđene, Kosovo… Demokratska vlast koja je prihvaćena na zapadu, a prvo što su dobili je pobuna na jugu Srbije“, kaže.

Dodaje da „kad gleda snimke uvek se pita koliko je od tih ljudi sada u SNS, u Nadi, kod Đilasa, ko je gde“.

„A isto zamišljam kako je bilo Vučiću i tim velikanima tada kada su gledali te snimke i bili u depresiji, sigurno da imaju sad vrstu osvetničkog odnosa prema 5. oktobru, sa ambivalentnim stavom, vidi se da Vučić želi da se osveti 5. oktobru i što je 12 godina bio opozicija. Mislim da uspeva, sama rehabilitacija određenih ljudi, ali Vučić ne bi mogao da vodi svoju politiku, ekonomije, da nije na tekovinama 5. oktobra. U nekim stvarima su njegove vlade ipak malo bliže petooktobarskim vladama, nego vladi Mirka Marjanovića ili Nikole Šainovića“, kaže.

Pročitajte još

Dodaje da u Srbiji imamo tanatosociologiju.

„Sociologija smrti, imamo stalan duel dve posthumne harizme, Slobodana Miloševića i Zorana Đinđića. Mislim da Vučič pokušava i Miloševića i Đinšića da stavi kao deo keč ola. Zbog svog osvetničkog odnosa prema 5. oktobru, naravno da se Miloševićeva Srbija mistifikuje, ali to je jedna vrsta falsifikovanja prošlosti, devedesete su bile katastrofalne godine“, kaže Panović.

Prema Panovićevim rečima, 5. oktobar jeste imao uticaja stranih elemenata, ali glavna stvar je bila „što su građani Srbije većinski hteli da ruše režim i odbrane izbornu volju“.

Govoreći o reakcijama ministarke Zorane Mihajlović i ministra Aleksandra Vulina, Panović kaže da su i oni „keč ol“.

„Mihajlović je konvertit, ona je prešla u SNS, a Vulin je najprincipijelniji srpski političar. Kad kažete Vulin, uvek znate šta je Vulin, Vulin je bio konsekventan protiv DOS, mislim da je on Vučićeva hladno servirana osveta petooktobarcima, mislim da je sa te strane i Vulin doživeo vrstu satisfakcije“, kaže.

Panović ističe da „5. oktobar nema veze sa Putinom“.

„Sem da ga je mladi ruski lider Putin aminovao. Rusi su aminovali 5. oktobar, nisu bili protiv. Ja sam bio 3. oktobra sa jednim liderom koji je tada rekao ‘prekosutra je sve gotovo, Rusi su se složili’. Peti oktobar je odocnela revolucija, odocneli 9. mart“, kaže.

Kako je rekao, „SNS je banka matičnih ćelija DNK srpskog višepartizma“.

Osvrnuo se i na Proglas za okupljanje u odbrani Kosova i Metohije i rekao da je to „jedna ideološki konzistentna politička opcija“.

„Dve bitne partije SzS su prešle u desno. Mislim da Vučić i dalje nema monopol na desnici, ali i dalje ima kontrolni paket akcija. Ne znam koliko Vučić ima akcija u ovome juče, ali desnica ako se emancipuje od Vučića, to je ozbiljna politička snaga, za razliku od ovog drugog pola, koji je u nekoj vrsti defanzive“, kaže Panović.

Ceo razgovor pogledajte u okviru emisije N1 Studio Live:

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare