Panović: Zorana Mihajlović očigledno ima opozicioni potencijal

Vesti 24. okt 202218:18 62 komentara

Programski direktor Demostata Zoran Panović kaže da Zorana Mihajlović, koja posle deset godina, nema više ministarsko mesto u novoj Vladi Srbije, očigledno ima opozicioni potencijal. Ako Mihajlovićeva krene u opozicioni rad, Panović kaže da je možda očekuje slično ono što je doživeo bivši predsednik Srbije (i SNS) Tomislav Nikolić - kada je Sputnjik objavio vest da će, ipak, da se kandiduje drugi put. Ako opozicija misli da se omasovi, bez prebega i konvertita iz SNS neće to moći da uradi, smatra gost Dana uživo. Najveće iznenađenje u novoj Vladi Srbije mu je ministarka za evrointegracije Tanja Miščević.

Komentarišući poslednje obraćanje Zorane Mihajlović u funkciji ministarke energetike i rudarstva, Panović kaže da je ona 10 godina ministarka i da neka vrsta povređenosti očigledno postoji. „Ona jeste važila za jednu prozapadnu političarku, jer njen bekgraund izvorno nije radikalski. Došla je, faktički, sa ove druge strane u SNS. S druge strane, se pokazalo da Zorana Mihajlović možda više neće biti u SNS. Ona očigledno ima neki opozicioni potencijal i sada je pitanje – ako bi se angažovala u opoziciji – da li bi se učlanila u neku partiju od postojećih ili bi napravila svoju partiju, tako da ćemo to videti“, naveo je gostujući u Danu uživo.

Povezano:

Panović kaže da ako Mihajlovićeva krene u opozicioni rad da je očekuje možda slično ono što je doživeo bivši predsednik Srbije (i SNS) Tomislav Nikolić kada je Sputnjik objavio vest da će, ipak, da se kandiduje drugi put.

Kaže da je Zorana Mihajlović bila ministarka u jednom resoru koji, kako ocenjuje, nije bio baš sjajan za vreme njenog mandata. „S druge strane i nova ministarka u njenom sektoru, kad pogledate tu biografiju, ne vidimo zašto je ona manje prozapadna. Samo ćemo da vidimo da li će davati političke izjave kakve je davala Zorana Mihajlović ali budite sigurni da je većina tih izjava bila u vrlo jasnoj koordinaciji i direktnom naređenju Aleksandra Vučića“, naglašava Panović.

Opozicioni potencijal bivše ministarke postoji, a da li će biti iskorišćen – možda će biti iskorišćen u SNS – videćemo, naveo je.

Ako opozicija misli da se omasovi, bez prebega i konvertita iz SNS neće to moći da uradi, smatra gost Dana uživo. Iluzija da će jednog dana 700.000 članova SNS – neki od njih sa kapitalom, privilegijama i političkim iskustvom – da će to da nestane i da će da se pojave neki fini ljudi koji će sami da naprave neku drugu Srbiju, to neće moći, kaže Panović dodajući da će neko, ko želi da preuzme vlast, morati da računa na delove SNS. To je, kako kaže, dinamika političkog života Srbije, navodeći da su se sve kapitalne promene u Srbiji – i 5. oktobar i promena vlasti 2012. godine – dogodile tako što je neko „s ove strane“ prešao na drugu.

Upitan o mogućnosti uvođenja sankcija Rusiji, Panović je podsetio na istraživanje i rezultate koji su pokazali da je od 10 članova SNS, devet protiv sankcija, ali i većinski deo građana Srbije. To je činjenica koju svaki političar mora da uvaži, naročito političar tipa Aleksandra Vučića, naglašava.

Nova Vlada „ne iritira mnogo“ u spoljno-političkom smislu

Panović, govoreći o ostalim članovima nove Vlade, kaže da je Dačić izvukao najbolje što je mogao i da je to politički bolje nego da je ministar policije ili odbrane. „Ako bih birao, sa nekih prozapadnih pozicija, najbolje prorusko rešenje u Vladi, izabrao bih sigurno Dačića“, naveo je.

Ova Vlada, kako kaže, ne iritira mnogo u smislu spoljnopolitičkih orijentacija. Ipak, ima ministarstvo za evroinetegracije, a nema ministarstvo za evroazijske integracije. Ne kažem da je to velika proevropska Vlada, ali nije iritantna – da ima ministre koji su simbolički bitni da personifikuju spoljnopolitičke afinitete, kaže Panović.

Ceo kontekst Vlade pokazuje zapravo, kaže gost N1, da Vlada nije toliko bitna. Mi imamo na neformalan način uveden jak predsednički sistem, sličan francuskom,   Vlada je više transmisija i nek vrsta izvršnog veća, da upotrebim termin iz komunizma – ona je izvršno veće odluka koje donosi predsednik Srbije, kaže Panović. Jedini naš predsednik od devedesetih koji se striktno držao Ustava je Tomislav Nikolić, a to je mnogima teško da priznaju, dodao je gost Dana uživo.

Bratislav Gašić će sesti u fotelju ministra unutrašnjih poslova. On je zbog seksističkih izjava bio sklonjen, pa mu je dato mesto šefa BIA, a sada se vraća u Vladu. Za njega Panović kaže da je „stari naprednjak i čovek od poverenja Aleksandra Vučića“, pa mu ovo postavljenje nije nelogično. „Videćemo da li će biti rotacija Gašić – Vulin. Možda će biti, možda neće. Ali nije neka vest da Vulin preuzme BIA, vest bi bila da Zorana Mihajlović preuzme BIA“, rekao je u šali gost N1.

Za Vulina kaže da je je on „neformalni ministar za Hrvatsku“, ali i da ima dobre kontakte sa Moskvom. „Vulin je jedna vrsta hladno servirane Vučićeve osvete 5. oktobru i celom tok kontekstu, jer Vulin je najprincipijelniji srpski političar – on se svojih principa drži i zato s punim pravom može da kaže da je saborac sa Vučićem, za razliku od Dačića koji, zbog svoje određene fleksibilne politike, to ne može da kaže. Može da kaže da je pouzdani koalicioni partner, ali ne dalje od toga“,  navodi Panović.

Najveće iznenađenje među ministrima Panoviću je Tanja Miščević jer je, podseća sagovornik N1, ona bila šefica pregovaračkog tima sa EU 2013. u fazi „naprednjačkog evroentuzijazma“. Interesuje me da li znači to obnavljanje u nekoj meri, kavoj-takvoj, evroentuzijazma, kaže Panović.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare