Papuga o popisu: Globalizacija radi svoje, možda će građani biti šokirani

Vesti 30. sep 202220:44 5 komentara
N1

Olena Papuga iz Ministarstva za ljudska i manjinska prava u Srbiji ocenila je u emisiji "Crvena linija" da će se građani nakon objavljivanja rezultata popisa stanovništva u Srbiji možda "šokirati", jer predviđa da će broj građana biti manji u odnosu na prošli popis stanovništva, i to će važiti kako za građane većinskog naroda, tako i za pripadnike nacionalnih manjina.

Povezane vesti

„U suštini će nas biti manje, isto kao i u Hrvatskoj, ne samo nacionalnih manjina, već i većinskog naroda. Jednostavno, globalizacija radi svoje, ljudi odlaze, i u Republici Srbiji demografska slika nije baš najbolja. Poučeni popisom stanovništva u Hrvatskoj, izjavila sam da šok čeka i većinski narod i pripadnike nacionalnih manjina“, istakla je Papuga.

Prema njenim rečima, u zavisnosti od broja građana nacionalnih manjina, tako će se i praviti državne politike u budućnosti prema njima.

„Pripadnici nacionalnih manjina su posebno zabrinuti za sebe, zato što vide da dobijanjem dvojnih državljanstava, iseljavanjem, asimilacijom, kao što je u Hrvatskoj, možda će nekima nakon popisa biti umanjena neka prava“, kazala je ona.

Dodala je da su se u pripremi ovog popisa pripadnici nacionalnih manjina aktivno uključili i da su sarađivali da domaćim i stranim organizacijama.

N1

Vojvođani i ostali

Govoreći o odluci Albanaca da izađu na predstojeći popisu, ona je navela da je učestvovala u pregovorima koji su vođeni sa predstavnicima ove nacionalne manjine, i da predviđa da će se popis na krajnjem jugu Srbije održati bez ikakvih problema.

Komentarišući popis u Vojvodini, ona je navela da postoji mogućnost da se građani izjašnjavaju kao Vojvođani, ali da će se na ovom popisu takvi građani svrstavati u kategoriju „ostali“.

„Sve zavisi od procenta koliko će se građana Republike Srbije izjasniti kao Vojvođanin… Ne znam kako će se to tačno računati, valjda zavisi od toga koliko će se izjasniti, pa će se tako tretirati. Ne znam kako to ide. Ali mislim da će svi oni koji će se izjasniti kao Vojvođanin na ovom popisu ulaziti u ‘ostali'“, navela je ona.

Inače prema procenama demografa, predstojeći popis će pokazati da je Srbija za poslednjih 11 godina zbog negativnog prirodnog priraštaja izgubiti više od 450.000 stanovnika. Ako se tome doda negativni saldo zbog iseljavanja, dolazimo do procene da u Srbiji živi manje od 6,6 miliona stanovnika, i to je najmanji broj stanovnika od Drugog svetskog rata.