Partijski plen: Stranački funkcioneri i dalje gazduju javnim institucijama i preduzećima

Vesti 03. dec 202307:05 19 komentara
Medija Centar Beograd, pio.rs, Vesna Lalić/Nova.rs

„Ono što će predstavljati potpunu novinu u radu vlade jeste činjenica da ćemo apsolutno izbaciti partije iz upravljačkih struktura javnih preduzeća, uvesti profesionalni menadžment, povećati profit i smanjiti gubitke u svakom od njih“, istakao je u svom ekspozeu još 2014. tadašnji mandatar za sastav nove vlade, a danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Da se uprkos javno datom obećanju vlasti u praksi ništa nije promenilo primera je mnogo, a jedan od najupečatljivijih je direktor Javnog preduzeća „Srbijagas“ Dušan Bajatović, koji je na toj funkciji od 2008. godine, a u direktorskoj fotelji ostao je i nakon promene vlasti 2012. godine.

Povezane vesti:

U tom preduzeću je više puta raspisivan konkurs za izbor direktora, ali nijedan nije okončan, a Bajatoviću je četvorogodišnji direktorski mandat istekao još 2018. godine.

Bajatović, inače, slovi za direktora sa ubedljivo najvećim primanjima jer mesečno inkasira čak 35.000 evra. Član je Socijalističke partije Srbije od osnivanja i u toj partiji obavljao je značajne funkcije kao što su potpredsednik Glavnog odbora SPS i predsednik Pokrajinskog odbora SPS u Vojvodini, što je i danas.

Stranci Ivice Dačića pripalo je u međupartijskoj podeli i mesto direktora „Koridora Srbije“, na koje je, kao vršilac dužnosti, u novembru 2020. godine imenovan član Predsedništva SPS Aleksandar Antić. Prethodno je ovaj istaknuti socijalista obavljao funkciju ministra rudarstva i energetike, a pre toga se nalazio i na čelu Ministarstva saobraćaja.

Dugogodišnji narodni poslanik Socijalističke partije Srbije i bivši državni sekretar u Ministarstvu unutrašnjih poslova Vanja Vukić imenovan je krajem 2022. godine za v. d. direktora Javno komunalnog preduzeća „Beogradske elektrane”.

Na čelo tog preduzeća došao je umesto sada već bivšeg člana Jedinstvene Srbije Radeta Baste, koji je prošlog oktobra zadužio funkciju ministra privrede u trećoj vladi Ane Brnabić.

Na čelu Pošte smenjuju se i stranke i funkcioneri

Deo političkog plena vladajućih stranaka su i „Pošte Srbije“, na čijem čelu se menjaju i partije i njihovi funkcioneri. Posle lidera PUPS Milana Krkobabića, na čelo tog javnog preduzeća kao vršilac dužnosti došla je njegova stranačka koleginica Mira Petrović, da bi u martu 2021. godine Vlada Srbije za v. d. direktora „Pošta Srbije“ imenovala funkcionera Srpske napredne stranke i bivšeg ministra Zorana Đorđevića.

Političku karijeru Đorđević je započeo nakon dolaska SNS na vlast, kada je u septembru 2013. godine postavljen na mesto državnog sekretara u Ministarstvu odbrane. Prema javno dostupnim podacima, kao direktor JP „Pošta Srbije“ mesečno prihoduje skoro 249.000 dinara.

Tanjug/ Nemanja Jovanović

Fotelju po partijskoj liniji zadužio je i član Glavnog odbora Srpske napredne stranke Relja Ognjenović, koji je u decembru prošle godine imenovan za direktora Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje Srbije (PIO).

Ognjenović je na mesto direktora Fonda PIO došao u decembru prošle godine, a javnost se za njega zainteresovala još 2020. kada je sa samo 30 godina postao zamenik direktora u toj državnoj instituciji.

Društvenim mrežama je tada deljena njegova poslovna biografija u kojoj se navodi da je posle završene Medicinske škole – smer fizioterapeutski tehničar, 2015. godine završio Visoku školu za poslovnu ekonomiju i preduzetništvo.

Ognjenović je, inače, aktivno uključen u izbornu kampanju SNS, a naročito se ističe u svom matičnom, voždovačkom odboru. Sugrađani ga redovno viđaju na štandovima naprednjaka u toj beogradskoj opštini, poslednji put pre nekoliko nedelja, kada je kod banjičke pijace zajedno sa aktivistima SNS ometao promotivne aktivnosti predstavnika opozicije, o čemu je N1 pisao.

Screenshot/Facebook/SNS Beograd

Na čelu Javnog preduzeća „Skijališta Srbije“ je takođe naprednjak Dejan Ćika, a među onima koji su „uhlebljenje“ našli preko Srpske napredne stranke stranke je i nekadašnji radikal Draško Marković, koji se nalazi na funkciji izvršnog direktora Telekoma zaduženog za ljudske resurse.

Marković je javnosti poznat i po tome što je pre tri godine napao potpredsednicu Stranke slobode i pravde Mariniku Tepić za vreme održavanja konferencije za medije, kada je ona govorila o aferama Telekoma, čiji je Marković jedan od direktora. Nedavno je ponovo bio vinovnik incidenta, kada je iz prvog reda na utakmici Crvene zvezde i Partizana u hali „Aleksandar Nikolić“ napao igrače Partizana dok su se oni zagrevali.

Kako se izigravaju pravila o organizovanju konkursa

Programski direktor nevladine organizacije „Transparentnost Srbija“ Nemanja Nenadić kaže za N1 da praksa postavljanja funkcionera stranaka na vlasti na položaje u javnim institucijama i preduzećima „ne samo da nije nova, već je u prethodnim decenijama bila mnogo raširenija nego što je danas“.

„U pojedinim novijim zakonima propisana su ograničenja koja su dovela do toga da se broj ljudi iz vrha vladajućih partija koji obavljaju ‘nepolitičke‘ javne funkcije smanji. Ipak, cilj tih normi, profesionalizacija upravljanja javnim sektorom, nije ostvaren. Razlog za to je izigravanje zakonskih pravila o organizovanju konkursa, i postavljanje vršilaca dužnosti umesto toga ili velika diskrecija pri odlučivanju na konkursima, usled čega se na njih niko i ne javlja osim unapred viđenog kandidata vlasti“, objašnjava Nenadić.

Nemanja Nenadić
N1

Sagovornik N1 napominje da su i ograničenja u zakonima nedovoljna, pa je tako za direktora javnog preduzeća predviđeno da ne sme da bude „član organa stranke“, ili da svoju stranačku funkciju „zamrzne“.

„Kada je reč, recimo o direktorima organizacija obaveznog socijalnog osiguranja, poput Fonda PIO, ni takvo ograničenje ne postoji. Postavljanje partijskih kadrova u javnim institucijama koje bi trebalo da vode profesionalci stvara dodatne prilike za korišćenje javnih resursa radi zadovoljenja neke stranačke koristi (npr. kod zapošljavanja), a tih prilika i bez toga ima dosta jer su mehanizmi kontrole nedovoljni“, naglašava Nenadić.

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare