Pašalić: Nepoznato koliko građana Srbije ima autizam, potreban Nacionalni registar

Vesti 02. apr 202410:31 3 komentara
N1

Zaštitnik građana Zoran Pašalić ocenio je danas, povodom Svetskog dana podizanja svesti o autizmu, da su za vidljive promene u toj oblasti neophodni pomaci i u normativnom smislu, pre svega formiranje Nacionalnog registra osoba sa autizmom, jer je i dalje nepoznato koliko se građana Srbije bori sa tim problemom.

Pašalić je u saopštenju ocenio da bi uspostavljanje tog mehanizma pomoglo da se razviju specifične usluge podrške za osobe sa autizmom u pravcu njihovog punog uključivanja u društvo.

Povezane vesti

„Potrebno je da sagledamo problem u celini i obezbedimo dovoljno obučenog i stručnog kadra, da radimo na razvijanju programa rane intervencije, personalizovanim uslugama podrške u obrazovnom sistemu i drugim servisima podrške deci i odraslima sa autizmom, kako bi im se u potpunosti omogućilo uživanje građanskih prava“, dodao je zaštitnik građana.

Prema njegovim rečima, društvo se još bori protiv predrasuda, a solidarnosti u potrebnoj meri nema, zbog čega se osobe sa autizmom i dalje susreću sa neprihvatanjem okoline, još od najmlađeg uzrasta.

„Zato je veoma važno iskoristiti sve raspoložive mogućnosti i sistemski raditi na njihovoj inkluziji“, naveo je Pašalić.

Dodao je da je razumevanje problema sa kojima se svakodnevno suočavaju osobe sa autizmom i njihovo neposredno okruženje nužan uslov na čijem je ispunjenju potrebno konstantno raditi, kako bi te osobe mogle da osete da imaju podršku šire društvene zajednice.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare