Pašalić pozvao žene da prijave nadležnima ginekološko-akušersko nasilje

Vesti 10. avg 202209:22 > 09:23 2 komentara
Shutterstock

Zaštitnik građana Zoran Pašalić izjavio je da je, bez prijavljivanja ginekološko-akušerskog nasilja nadležnima i postojanja dokaza, ženama teško pružiti odgovarajuću zaštitu.

Pašalić je, u intervjuu za Danas, rekao da je kacelarija Zaštitnika, povodom dve pritužbe na postupanje zdravstvenih radnika u ustanovama Ginekološko-akušerske klinike, početkom ferbuara pokrenula kontrolu pravilnosti i zakonitosti rada Ministarstva zdravlja, tražeći informaciju o svim činjenicama i okolnostima bitnim za taj slučaj.

Pročitajte još

Šest meseci kasnije, još nema odgovora na pitanje da li je u tom slučaju došlo do propusta.

Razlog za to je, prema navodima Danasa, činjenica da još nije završena vanredna spoljna provera kvaliteta stručnog rada GAK Narodni front.

Kancelarija Zaštitnika je dobila obaveštenje od Ministarstva da je sproveden inspekcijski nadzor u GAK Narodni front, kao i da su inicirani inspekcijski nadzori u svim porodilištima u Srbiji, te da nisu utvrđeni propusti u radu zdravstvenih ustanova.

Osim inspekcijskog nadzora, postoji i mogućnost pokretanja vanredne spoljne provere kvaliteta stručnog rada određene zdravstvene ustanove i to na zahtev građana, privrednog društva ili ustanove.

Na pitanje koliko je ginekološko-akušersko nasilje rasprostranjeno, Pašalić tvrdi da Zaštitnik nije ranije dobijao prijave u vezi sa tom pojavom, te da ne može biti utvrđeno koliko je ona česta.

Sa druge strane, advokatica Tanja Arsić smatra da je taj oblik nasilja veoma rasprostranjen, ali da se o njemu tek sada govori.

„Bez podizanja svesti celog društva o tome kroz šta žene prolaze i šta bi zapravo morala da podrazumeva zaštita njihovog tela, njihovog potomstva i dostojanstva, ne možemo se nadati da će rešavanje po prijavama za akušersko nasilje u zdravstvenimm ustanovama biti efikasnije i brže“, istakla je Arsić.