Pašalić proverava Arhitektonski fakultet zbog navoda o seksualnom uznemiravanju

Vesti 06. jun 202215:484 komentara
Izvor: N1

Zaštitnik građana je, po sopstvenoj inicijativi zbog medijskih navoda o mogućem seksualnom uznemiravanju studenata, pokrenuo postupak provere pravilnosti rada Arhitektonskog fakulteta i zatražio od uprave da ga u roku od 10 dana obaveste da li je fakultet do sada primio prijave za seksualno uznemiravanje.

Pročitajte još:

Kako se navodi u saopštenju, Zaštitnik je tražio da ga fakultet obavesti šta je preduzeo ako je primio prijave i šta će preduzeti povodom navoda na društvenoj mreži Instagram, ako nije primio prijave.

Zaštitnik građana podsetio je da je Univerzitet u Beogradu 2021. godine usvojio Pravilnik o sprečavanju i zaštiti od seksualnog uznemiravanja kojim su propisane radnje i mere koje fakultet mora preduzeti od kojih je jedna i postojanje poverenika za ravnopravnost pri svakoj od ustanova Univerziteta u Beogradu.

„Nulta tolerancija na seksualno uznemiravanje i ukazivanje studentima i studentkinjama fakulteta da se oslobode straha i podnesu prijave, a na državnim organima i institucijama je da preduzmu mere iz svoje nadležnosti“, naglasio je zaštitnik građana Zoran Pašalić.

On je pozvao sve studentkinje i studente koji su se obraćali upravi Fakulteta zbog potencijalnog seksualnom uznemiravanju da se obrate i Zaštitniku građana i poručio da će „uživati punu zaštitu podataka o ličnosti“.

Komentari

Vaš komentar