Pašalić traži posebne mere za osuđenike za krivična dela protiv polne slobode

Vesti 26. sep 202214:02 2 komentara
N1

Zaštitnik građana Zoran Pašalić najavio je da će inicirati izmene važećih zakonskih propisa, kojima bi se definisale posebne mere prema osuđenicima za krivična dela protiv polne slobode nakon isteka kazne i okončanja njihovog boravka u kazneno-popravnim zavodima, u cilju sprečavanja da ponovo izvrše ova dela.

„Smatram da treba izmeniti postojeće propise, kako bi se na izvršioce krivičnih dela protiv polne slobode i u slučajevima kada su u pitanju punoletne žrtve, primenile posebne mere, kao što su obavezno javljanje policiji i Upravi za izvršenje krivičnih sankcija, obavezna prijava promene prebivališta, boravišta ili radnog mesta, obavezno posećivanje profesionalnih savetovališta ili ustanova, kao i obavezna prijava namere da putuju u inostranstvo“, naveo je Pašalić, navodi se u saopštenju.

Pročitajte još

Posebne mere bi se primenjivale na osuđenike koji su izdržali kaznu za krivična dela protiv polne slobode prema punoletnim licima, rekao je Pašalić, povodom medijskih objava koje su privukle veliku pažnju javnosti da se osoba koja je izvršila više silovanja, odnosno koja je višestruki povratnik, nakon odsluženja kazne nalazi na slobodi bez ikakvih mera praćenja.

„Izmene postojećih propisa su neophodne, jer se Zakon o posebnim merama za sprečavanje vršenja krivičnih dela protiv polne slobode prema maloletnim licima, poznat kao tzv. Marijin zakon, usvojen 2013. godine primenjuje samo u slučaju kada su žrtve krivičnih dela protiv polnih sloboda maloletna lica“, rekao je zaštitnik građana.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare