Pastor o istim interesima i saradnji u dunavsko-savskom regionu

Vesti 03. jul 202211:20
N1/arhiva

Države, regije i lokalne zajednice duž Save i Dunava suočavaju se sa sličnim problemima, izazovima i imaju slične interese, a iskustvo nas uči da se sve to lakše prevazilazi ako se svi zainteresovani udruže i zajedno koriste sve mogućnosti prekogranične i međuregionalne saradnje, ocenio je predsednik Skupštine AP Vojvodine Ištvan Pastor.

On je na, predvodeći delegaciju Skupštine AP Vojvodine na sastanku u nemačkom gradu Ulmu, posvećenom Dunavsko- savskoj saradnji, naglasio da je taj susret idealna prilika da se, posle problema i stagnacije u saradnji podunavskih gradova i regija, „čitav sistem resetuje“, udahne nova energija i razgovara o novim prioritetima, saopšteno je iz Pastorovog kabineta.

Sastanak je održan je u okviru programa 12. Festivala dunavskih regija i gradova, a u organizaciji Dunavskog biroa iz Ulma, koji zajedno sa gradovima i regijama dunavsko-savskog sliva učestvuje u ovoj mreži povezivanja.

„Zadatak politike i predstavnika političkih institucija jeste da stvori okvir za konkretno povezivanje predstavnika privrede, turizma, kulture, obrazovanja i svih onih oblasti koje su od životnog značaja za građane“, poručio je Pastor i naglasio da će Vojvodina, „kao i do sada, biti pouzdan partner svim zainteresovanim stranama u tom procesu“.

Pastor je inicirao da naredni susret partnera Dunavsko-savske saradnje bude održan u Vojvodini, da bi se utvrdili zajednički programi i metodologije partnerstva.

Saradnja u Dunavsko-savskom regionu inicirana je 2014. godine tokom održavanja Međunarodnog festivala dunavskih gradova i regija u Ulmu.

Dosadašnji članovi Dunavsko-savske saradnje su Skupština i Vlada Vojvodine, Grad Novi Sad, Grad Sombor, Vukovarsko-srijemska županija u Hrvatskoj, gradovi Vinkovci i Vukovar, Posavina kanton u BiH i grad Orašje, nemaćki gradovi Ulm i Novi Ulm, a na sastanku u Ulmu saradnji se pridružila i Brodsko-posavska Županija i hrvatskli podunavski grad Ilok.