Pastor: Tvrditi da želimo da podignemo spomenik fašistima je bezobrazluk

Vesti 19. nov 202209:48 16 komentara
N1

Šef poslaničke grupe Savez vojvođanskih Mađara u Skupštini Srbije, Balint Pastor rekao je da podizanjem spomenika nevinim žrtvama u Novom Sadu 1944-45. godine "nisu i ne mogu biti izjednačeni dželati i žrtve".

„Opozicija i treba da kritikuje vlast, ali je problem u tome što uopšte ne bira sredstva i sve što čini je ispod svakog civilizacijskog nivoa. Tvrditi u 2022. godini da jedna parlamentarna stranke s jednom drugom partijom, i to najjačom parlamentarnom strankom, želi da podigne spomenik fašistima jeste bezobrazluk“, rekao je Pastoru u intervjuu za današnju Politiku, precizirajući da je cilj napada da se zavade SVM i Srpska napredna stranka.

POVEZANE VESTI:

On je rekao da je 2010, kada je Demokratska stranka bila na vlasti, formirana komisija u kojoj su bili članovi akademija nauka Srbije i Mađarske, navodeći da je „uradila svoj posao i imaju više od hiljadu verifikovanih žrtava na tom spisku, ali tada nije bilo političke volje da se ide dalje“.

„Sve što je kasnije urađeno, urađeno je na osnovu nalaza komisije u kojoj su bili naučnici. Što se tiče imena zbog kojih nas napadaju u Skupštini Srbije da mi želimo da fašistima podignemo spomenik u Novom Sadu, to nije tačno. Na tom spisku se nalaze imena koja su sastavili ti naučnici u komisiji, koju su izbarali u vreme kada je na vlasti bio DS. Nije zadatak političara da ceni rad naučnika“, rekao je Pastor.

Više opozicionih stranaka navodi da je namera da se na spomeniku nađu, pored imena stvarnih žrtava, i imena nekih osoba koje su odgovorne za Novosadsku raciju i druge zločine u Drugom svetskom ratu.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare