Patnje vijetnamskih radnika, stručnjak kaže – školski primer trgovine ljudima

Vesti 14. nov 202119:06 > 19:09 85 komentara

Posle reportaže N1 o nehumanim uslovima u kojima žive vijetnamski radnici angažovani na izgradnji fabrike autoguma Linglong u Zrenjaninu, stručnjak za radno pravo Mario Reljanović kaže za N1 da je zapravo reč o krivičnom delu trgovine ljudima i da policija mora odmah da reaguje kada su bilo kome oduzeta lična dokumenta. Novinarka VOICE-a koja je otkrila taj slučaj upozorava da 500 Vijetnamaca koji nikada nisu videli sneg čekaju zimu u gumenim papučama, sa fekalijama koje se izlivaju tu gde borave.

Ovako se hrane, ovako peru svoj veš, a ovde se kupaju. Više od toga, vijetnamski radnici koji u Zrenjaninu rade na izgradnji kineske fabrike auto-guma Linglong, tvrde i da su pasoše morali da predaju poslodavcima iz Kine.

Povezane vesti

„Ovo je karakteristično delo trgovine ljudima. Oni su vrbovani zahvaljujući teškoj materijalnoj situaciji. Oduzeta su im dokumenta, tako da nemaju izbora moraju da sede tu gde jesu i pitanje da li su na to pristali ili nisu, i koliko su plaćeni je u ovom trenutku irelevantno. Moraćete da pitate tužioca, ali meni se čini da je ovo školski primer trgovine ljudima“, kaže Reljanović.

Vijetnamski radnici tvrde da je Agencija iz njihove zemlje preko koje su angažovani prekinula kontakt sa njima. Neki od ljudi u kampu rekli su novinarkama N1 i VOICE-a da žele kući što pre, jer se plaše zime u ovakvim uslovima za život.

„Oni su svi bosonogi i nose one plastične papuče. Idu po tim izlivenim fekalijama u tim papučama. Smrznuti su na pola i nikada u životu nisu videli sneg. I žale se da im je već sad jako hladno. Ja ne znam šta će biti za mesec ili dva kada počne prava zima. Oni nemaju pojma šta ih čeka“, kaže novinarka VOICE Ivana Gordić koja je otkrila u kakvim uslovima žive radnici iz Vijetnama.

N1

Ona dodaje da je za ovaj kamp saznala sasvim slučajno.

„Sveukupno mi se čini da je cela ta priča sa vijetnamskim radnicima odlično osmišljena. Ko je smišljao dobro je smislio. Sakrio nam ih je bukvalno ispred nosa. Kada prolazimo putem Beograd – Zrenjanin, mi prolazimo pored njih svakoga dana, a opet ne možemo da ih vidimo. Da niste upućeni i da ne znate put, ne biste znali da dođete tamo. Mene je prvi put odvela jedna izuzetno hrabra i odvažna osoba. Žena je u pitanju“, priča Gordić.

N1

Kada je krajem oktobra, posle emitovanja dokumentarnog filma Pingpong Linglonga Maje Nikolić, N1 treći put postavio pitanje predsedniku Srbije o uslovima u kojima žive i rade kineski radnici, Aleksandar Vučić je dao obećanje.

„Ispuniću obećanje pa ću proveriti, i posetiću i kineske radnike, ne mogu u narednih 15 dana, pošto mi je paklen raspored“, kazao je tada Vučić.

N1

To, međutim, do danas nije učinio. Niti su nadležne inspekcije ustanovile kako je došlo do toga da ugovori o radu za Linglong tajrs imaju i stavku o stavljanju radnika, ni manje ni više nego pod prismotru u određenim okolnostima.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare