Patrijarh: Kosovo suštinski deo Srbije, referendum održan 1389. godine

Vesti 02. mar 202122:30 > 23:0252 komentara
Patrijarh Porfirije
Izvor: OLIVER BUNIC / AFP

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve (SPC) Porfirije izjavio je da je Kosovo suštinski deo Srbije, a da je "referendum o Kosovu održan na Vidovdan 1389. godine".

„Mislim da tu ne postoji nikakva dilema, fizički u ovom trenutku naša država nije prisutna na Kosovu u punom smislu te reči, a suštinski Kosovo je deo Srbije. Ono što je doživljaj i stav crkve toliko puta je izrečeno na Saboru da sve što bih ja rekao bilo bi suvišno“, kazao je Porfirije za Radio-televiziju Srbije (RTS).

Porfirije je rekao da je siguran da bez obzira na „realpolitičke okolnosti“, za koje je ocenio da nisu „ni najmanje naklonjenje Srbiji“, država radi sve kako bi sačuvala mir i učinila najviše za srpski narod na Kosovu.

„Kosovo nije samo kolevka našeg naroda, nego je i kivot prepun moštiju svetih. Kosovo nije samo geopolitičko pitanje za nas, već i tema našeg identiteta“, istakao je on.

On je naglasio da treba razgovarati o zajedničkom životu Srba i Albanaca, a da bi sve mimo toga bilo odricanje „od našeg bića“ i ocenio da je „Bog na strani Srbije“.

Popraviti uslove života Srba u Hrvatskoj

Na pitanje o položaju Srba u Hrvatskoj, gde je on bio mitropolit, patrijarh je odgovorio da bi trebalo popraviti uslove života Srba i učiniti sve da dodje do pomirenja.

Naglasio je da je potrebno o svemu razgovorati, a da „guranje stvari pod tepih“ Srbe i Hrvate neće osloboditi okova, uvređenosti, povređenosti i osvetoljubivosti.

Porfirije je ocenio je da je poglavar Katoličke crkve, papa Franja, učinio veliki gest osnivanjem Mešovite komisije SPC i Rimokatoličke crkve za ocenu uloge kardinala Alojzija Stepinca tokom Drugog svetskog rata, pro je papa odlučio pošto je pokojni patrijarh SPC Irinej „problematizovao“ kononizaciju Stepinca.

„Da li će Katolička crkva kanonizovati Stepinca, nije naša stvar. Ali, u dijalogu uz pomoć istoričara iz Srbije i Hrvatske mi smo pokušavali da razne dogadjaje iz života Stepinca osvetlimo što je moguće bolje“, naveo je on.

O zakonu o istopolnim zajednicama

Govoreći o pitanju usvajanja zakona o istopolnim zajednicama, Porfirije je rekao da je u Starom zavetu brak definisan kao zajednica „prvog čoveka i žene“ i da SPC ne može da bude za to da se istopolne zajednice nazivaju brakom.

„Ovde nije reč o stavu, već o veri crkve. Često, kada govorimo o stavovima crkve, mi možda i nesvesno pogrešno formulišemo ono što crkva govori. Crkva iznosi svoju veru i za crkvu je brak definisan još u Starom zavetu izmedju prvog čoveka i žene“, kazao je on.

Porfirije je naveo da razume da LGBT zajednica ima „bezbroj“ administrativnih problema i da zato ima potrebu da reguliše svoj status. „Nažalost, vidi se da Brisel ne vrši samo političke pritiske, već i društveno-političke u zemljama za koje se pretpostavlja da treba da bude deo te zajednice“, naglasio je on.

„Ne postoji mogućnost da se na izbor patrijarha utiče spolja“

Poglavar Srpske pravoslavne crkve (SPC) govorio je i o svom izboru na tu dužnost.

„Nije nam prijalo da se kroz medije i to ponekad fingirajući nekad suprotne strane, zapravo bave pokušajem da unesu podelu u Crkvu“, rekao je Porfirije.

Ocenio je da ne postoji mogućnost da na izbor patrijarah „utiče bilo ko od spolja“, navodeći da se episkopi jako dobro medjusobno poznaju i da se patrijarh ne bira u medijima.

On je rekao da se Crkva ne poistovećuje s „bilo kojom institucijom ovog sveta, i u tom smislu se ne poistovećuje ni sa bilo kojom partijom i strankom“.

„Oslanjajući se na principe koje je postavio Sveti Sava, shvatio sam da je uspostavio specifičnu ideju u pravoslavnom svetu: o harmoniji Crkve, naroda i države“, istakao je on.

„Crkva pokušava da gradi uvek najbolje moguće odnose sa svojom državom, vodeći računa o izgradjivanju hrićanskog etosa u narodu, doprinoseći utvrđivanju nezavisnosti i integriteta svoje države“, rekao je patrijarh.

Porfirije je rekao da „ni u snu nije pomislio“ da će jednog dana biti patrijarh, već je imao želju da je „uvek u tišini manastira“. Ali, rekao je kako su mu ranije duhovnici i njegov „duhovni otac“, episkop bački Irinej, rekli da „mora da sluša Crkvu“, pa, kako je naveo, „neka bude po volji Božijoj“.

Ispričao je kako mu se u trenutku samog izbora učinilo da je izvučena koverta sa imenom drugog episkopa, a kada je shvatio da je njegovo ime, bio je to „šok“ uz „duboki strah“ zbog odgovornosti koje nisi zvanje poglavara.

„Video sam i druga dva kandidata – episkopa bačkog Irineja i banjalučko Jefrema, koji su takođe imali veliki broj glasova, da smo sva trojica bili izgubljeni pre no je počelo izvlačenje imena poglavara“, rekao je Porfirije.

Na pitanje da li bi SPC trebalo da ima nadležnost nad Pravoslavnim bogoslovskim fakultetom Univerziteta u Beogradu, Porfirije je odgovorio da svuda u Evropi crkva ima poslednju reč kada su u pitanju teološke obrazovne institucije.

„Dolazak pape zavisi od mnogo faktora“

Poglavar Srpske pravoslavne crkve rekao je da eventulani dolazak pape zavisi od mnogo faktora i da „neće promišljati sam već sve mora biti produkt sabornog promišljanja, čitave SPC“.

„Ono što mogu reći na tu temu, do sada, koliko je meni poznato, nikada ni jednom prilikom nije bila nikakva inicijativa od strane Vatikana u odnosu na našu Crkvu niti obrnuto. Patrijarh Irinej je govorio da bi to bilo dobro i korisno za odnos dveju Crkva ali – da li i kada će to biti, zaista Bog sveti zna“, rekao je Porfrije za Radio-Televiziju Srbije na pitanje da li će SPC dati saglasnost za dolazak pape u Srbiju.

Na pitanje o sporu Ruske pravoslavne crkve i Vaseljenske patrijaršije, on je rekao da patrijarh Vartolomej nije postupio u skladu s predanjem Crkve, te da je SPC na strani Moskovske patijaršije.

Moskovska patrijaršija je optužila vaseljenskog patrijarha da je „upao“ u njeno kanonsko područje u Ukrajini i nekim tamošnjim crkvenim organizacija dao autokefalnosti mimo pravila.

Porfirije je rekao da „nije prorok“, ali se nada da vaseljenski patrijarh neće slično da postupi na području Makedonije i Crne Gore, dodavši da je postupak Vartolomeja prema Ukrajini doveo da velikih potresa u pravoslavnom svetu.

O odnosu sa MPC

Na pitanje o odnosu s Makedonskom pravoslavnom crkvom koja traži autokefalnost, rekao je da „neće imati ni manje ni više razumevanja“ od prethodnih srpskih crkvenih poglavara.

„Neće biti nove stvari, ali može biti nov način, svako od nas ostavlja poseban pečat, stalo mi je da se prevaziđe raskol sa Makedonskom crkvom“, rekao je Porfirije.

On je rekao da je Sabor SPC uvek spreman da se dodje do rešenja u skladu s kanonima, bez ikakvih političkih pritisaka i uticaja kakvih je, naveo je, bilo od početka raskola do današnjih dana.

 

Komentari

Vaš komentar