Patrijarh: Molitve za obolele od korone, Kosovo simbol dostojanstva i časti

Vesti 29. apr 202109:528 komentara
Izvor: Tanjug/Dimitrije Nikolić

Poglavar Srpske pravoslavne crkve (SPC) patrijarh Porfirije istakao je, u Uskršnjoj poslanici, da naše misli i molitve "lete svih ovih dana ka svima bolesnima, a naročito ka inficiranima virusom kovid – 19, kao i ka svim lekarima i medicinskom osoblju, koji se samopregorno, rizikujući i svoj život, bore da spasu obolele od korone i drugih bolesti".

„Braćo i sestre, sve narode sveta, od Istoka do Zapada, i od Severa i Juga, zadesila je ova opaka i opasna bolest izazvana nevidljivim virusom“, rekao je patrijarh Porfirije.

Kako je podsetio, „prošle godine smo se nadali da će zaraza brzo proći, nažalost ne samo da nije prošla već je i u ovoj godini nastavila da hara širom sveta“.

„Danas se molimo“, naveo je, „za ozdravljenje svih obolelih, kao i za pokoj duša svih upokojenih“.

„Poštujući preporuke medicine, sami sebe, i jedni druge, i sav život svoj Hristu Bogu predajemo“, istakao je patrijarh Porfirije.

Kosovo i Metohija simbol pravedne borbe za slobodan život na pradedovskim ognjištima

Porfirije je istakao i da su Kosovo i Metohija „simbol dostojanstva, časti, pravedne borbe za slobodan život na pradedovskim ognjištima“, a „verujućim sinovima i kćerima ponosne Crne Gore“ je poželeo da blagoslovi svih svetih budu sa njima u borbi za pobedu dobra nad zlom.

„Danas se posebno molitveno sećamo naše napaćene braće i sestara na Kosovu i Metohiji. Njih posebno pozdravljamo i ohrabrujemo da budu čvrsti i postojani u veri, nadi i ljubavi“, naglasio je patrijarh Porfirije, u poslanici koju prvi put upućuje kao poglavar SPC.

Kako je naveo, „raspeti i Vaskrsli Hristos Gospod sa vama je, draga deco duhovna, sinovi i kćeri Kosova i Metohije“, „sa vama je i sav srpski narod, sa vama su svi pravoslavni narodi sveta, sa vama su svi pravdoljubivi i istinoljubivi ljudi“.

„Možda ništa nije tako silno ujedinilo pravoslavne hrišćane sveta kao Kosovo i Metohija, simbol dostojanstva, časti, pravedne borbe za slobodan život na pradedovskim ognjištima i otpora sili i nepravdi. Sa Svetim carem Davidom pevajmo: ’s nama je Bog, razumite narodi i pokorite se, jer s nama je Bog’“.

Patrijarh Pofirije je poručio da SPC „sve verujuće sinove i kćeri ponosne Crne Gore“ takođe pozdravlja sa Hristos vaskrse.

„Njima se posebno obraćamo: sa vama su naša ljubav i naše molitve, draga deco duhovna, jer ste vi u posebnim prilikama, bolje reći neprilikama i nevoljama, u neprestanim duhovnim borbama“, naglasio je patrijarh Porfirije.

Kako je rekao, „neka vam, kao i dosad, Vaskrsli Gospod Hristos bude nepokolebivi Temelj vaše vere, vašeg jedinstva i zajedništva sa svom vašom braćom i sestrama kako u Crnoj Gori tako i u Srbiji i širom sveta“.

„Molitve i blagoslovi velikih ugodnika Božjih, svetitelja i čudotvorca Vasilija Ostroškog, Petra Cetinjskog i svih svetih neka vas prate i budu sa vama i u svim vašim borbama za pobedu Dobra nad zlom, Ljubavi nad mržnjom, Jedinstva nad podelama, Svetinje nad mrznišću duhovne pustoši“, poručio je patrijarh Porfirije.

On je pozdravio braću i sestre u Republici Srpskoj i Bosni i Hercegovini, u Hrvatskoj, Sloveniji i Severnoj Makedoniji.

„Ne sumnjamo da ćete vi, draga deco duhovna, sa svojim arhijerejima, sveštenicima, monasima i monahinjama veliki praznik Hristova Vaskrsenja dočekati i proslaviti na najbolji mogući način, otvorena srca prema svojim inovernim susedima. Vaskrsli Hristos Gospod neka bude sa svima vama i sa svim ljudima dobre volje oko vas“, istakao je patrijarh Porfirije.

Komentari

Vaš komentar