Patrijarh na ručku sa beskućnicima

Vesti 24. apr 202215:20 > 18:19
Tanjug/ Tara Radovanović

Patrijarh Porfirije nastavio je sa svojim običajem da vaskršnji ručak provede sa beskućnicima.

Tanjug/ Tara Radovanović
Tanjug/ Tara Radovanović
Tanjug/ Tara Radovanović
Tanjug/ Tara Radovanović
Tanjug/ Tara Radovanović

Srpska pravoslavna crkva je i ove godine u dvorišu crkvene narodne kuhinje organizovala uskršnji ručak za Beograđane bez svog doma.

„Radujem se što smo danas opet ovde u duhu praznika okupljeni, na trpezi ljubavi. Slavimo danas najveći hrišćanski praznik, a to je vaskrsenje gospoda našeg Isusa Hrista iz mrtvih“, rekao je patrijarh u svom obraćanju.

Patrijarh je u dvorištu crkvene kuhinje poželeo beskućnicima srećan Uskrs, kao i da „poslednju reč u životima svih imaju radost, sloboda, pravda, ljubav, istina i Bog“.

„Današnji praznik slavimo zato što smo razumeli da tama nema poslednju reč u našem životu, nego da je svetlost ono što poslednje govori u nama i oko nas. Svetlost ima poslednju reč u našem životu“, kazao je Porfirije.

Pravoslavni vernici danas slave Uskrs. Patrijarh je u vaskršnjoj poslanici poručio da se „molimo da se što pre i bezuslovno uspostavi mir, prestane stradanje i da se svi izbegli vrate u svoje domove, jer svaki rat, bilo gde i bilo kada, proizvodi samo gubitnike i poraz je ljudskog dostojanstva, poraz je i sramota svakog čoveka kao ikone Božje“.