Patrijarh Porfirije: Imam pisma Stepinca, neki delovi duboko problematični

Vesti 19. mar 202123:00 > 23:13 67 komentara
Tanjug/Zoran Žestić

Hrvatsku neću napustiti i nisam je napustio, poručio je poglavar Srpske pravoslavne crkve, patrijarh Porfirije za HRT, u prvom intervjuu za hrvatske medije nakon ustoličenja, u kojem je između ostalog rekao da veruje da političari koji danas vode Hrvatsku čine sve kako bi svi njeni građani, uključujući i hrvatske Srbe, ostvarili svoja prava. Otkriva i da "u rukama ima pisma" koja je Stepinac upućivao papi Piju XII i u kojima se zaista mogu naći mesta koja su "duboko problematična".

„Da bismo prevazišli predrasude, važno je da razumemo jedni druge. Kako bismo razumeli jedni druge, potrebno je da se upoznamo, a da bismo se upoznali, moramo imati komunikaciju, moramo imati odnos. Tako da svoj boravak i svoj život u Hrvatskoj, koju neću napustiti i nisam napustio, osećam i kao veliki dug, najpre Bogu, a onda i ljudima koji žive u Hrvatskoj. U tom smislu na prvom mestu pravoslavnim Srbima, a onda u istoj meri Hrvatima, katolicima, muslimanima, Jevrejima, s kojima sam delio iskustva i dobro i zlo, i mnogim ljudima koji zapravo nemaju nikakav odnos prema bilo kojoj veri“, rekao je Porfirije za HRT.

Porfirije, koji je obavljao dužnost mitropolita zagrebačko-ljubljanskog, rekao je da je s izvesnom tugom doživeo odlazak iz Hrvatske i napomenuo da će do daljnjeg, dok se ne odredi novi mitropolit, pokrivati i Zagreb i Ljubljanu.

povezane vesti

„Tako da u šali kažem da sam patrijarh Beograda, Zagreba i Ljubljane, Srba, Hrvata i Slovenaca“, dodao je.

Upitan o patrijarhu Irineju i njegovim stavovima oko kanonizacije kardinala Alojzija Stepinca, kojeg je opisao kao „ustaškog vikara“, Porfirije je rekao da je Irinej samo izrazio nedoumice u vezi s kanonizacijom Stepinca te da je potom formirana komisija, ne samo kao izraz odluke pape Franje, nego kao produkt dogovora između Irineja i pape Franje.

„Mi smo imali plodan rad u toj komisiji. Nažalost, svaka strana je ostala na svojim pozicijama“, rekao je Porfirije.

Dodao je da u rukama ima pisma koja je Stepinac upućivao papi Piju XII i u kojima se zaista mogu naći mesta koja su „duboko problematična“.

„To ne znači da on nije živeo u teškom vremenu i da se može sagledavati u crno-beloj tehnici, ali bilo kako bilo, rad te komisije je bio veoma plodotvoran. Mi smo razgovarali o nekoj temi u ovom trenutku koja je važna za Katoličku crkvu, a koja je problem za nas, vrlo otvoreno, vrlo bratski, bez povišenih tonova, i imam utiska da je svako bolje upoznao razloge one druge strane“, rekao je Porfirije.

„Zločinci ne pripadaju nijednom narodu“

Porfirije je takođe poručio da Jasenovac, ali i svako drugo mesto koje ima takav karakter, moraju biti oslobođeni svake vrste politizacije.

„A, nažalost, suočeni smo s činjenicom da to ne biva tako. Politizacija takvih mesta je zloupotreba onih koji su jedanput nedužno izgubili svoje živote i ta politizacija ima za cilj dobit samo malih grupa i pojedinaca“, rekao je Porfirije.

Dodao je i da su se zločinci iz Jasenovca i gde god da su vršeni zločini te vrste ispisali iz svakog naroda.

„Ti ljudi ne pripadaju nijednom narodu“, dodao je.

O Crnoj Gori: Crkva nije imala političke ciljeve ni namere

Na pitanje o ulozi SPC-a u političkim zbivanjima u Crnoj Gori Porfirije je rekao da crkva nije imala ni političke ciljeve ni političke namere, bez obzira na to što se mogu izvesti političke konsekvence po tadašnju vladu i sadašnjeg predsednika Mila Đukanovića.

„Onog trenutka kad se došlo do crvene linije i kada je država donela zakone koji trebaju oduzeti sve ono što je crkva vekovima stekla, nije bilo drugog rešenja nego da se digne glas crkve protiv takve odluke. Ali taj glas crkve se dignao i pretvorio u litije. I politički problemi i političke trzavice koje su tamo postojale, one su zapravo potpuno eliminisane i pretvorile su se u jedan molitveni hod koji je na kraju rezultirao zakonom koji apsolutno priznaje crkvenu imovinu“, rekao je Porfirije, izrazivši nadu da će zakon biti još bolji.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare