Patrijarh Porfirije uskoro očekuje potpisivanje sporazuma SPC i Crne Gore

Vesti 09. maj 202117:50 > 17:56 2 komentara
Tanjug/ Jadranka Ilić

Patrijarh srpski Porfirije izjavio je da očekuje da će ubrzo posle Uskrsa posetiti Crnu Goru i da je posebno zadovoljan što će sa premijerom Zdravkom Krivokapićem potpisati Temeljni ugovor o međusobnim odnosima Srpske pravoslavne crkve i države Crne Gore.

Zakon o slobodi veroispovesti u najvažnijim tačkama je izmenjen, tako da na javnoj sceni ne postoji razlog da Crkva i država ne sarađuju na dobro svih bez obzira na to kako se izjašnjavaju, rekao je Porfirije u intervjuu za zagrebački Večernji list, prenela je Informativna služba SPC.

Povezane vesti:

Patrijarh je istakao da srpska crkva nema nikakav problem sa postojanjem bilo koje države, ukoliko su na delu poštovana prava njenih vernika, posebno kada ti vernici čine većinu stanovnika, kao što je to slučaj u Crnoj Gori.

Govoreći o Kosovu, on je upitao ko može da jednostavno zanemari činjenicu da je više od 200.000 Srba u 21. veku proterano iz kuća i sa svojih njiva, a da je posle 2000. godine uništeno 40 crkava na Kosovu i Metohiji, dodašvi da je prošlog meseca je bilo nekoliko napada na hramove.

„Hipotetički, kada bi se desilo ono što se neće desiti nikada, odnosno da Crkva prizna na nasilju stvorenu lažnu državu, da li bi nasilje prestalo ili bi se pojačalo“, upitao je Porfirije.

Patrijarh je ukazao da kosovski zavet nije magijska ili mitska kategorija, nego duhovna.

„Reči savremenog pesnika: ‘Ja ne odlučujem da li ću ići u bitku po tome kolika je sila koja mi preti, nego po tome koliku svetinju branim!’, pokazuju nam da je kosovski zavet izraz Novog zaveta, žrtvovanje desetina hiljada srpskih vitezova u Kosovskom boju, u svemu po ugledu na žrtvu protomučenika Hrista za život bližnjih i za život u večnosti. Kosovski zavet je izraz vernosti srpskog naroda Hristu, izraz potpune vere u vaskrsenje“, rekao je patrijarh.

Upitan kako vidi odnos SPC i države Srbije, Porfirije je naveo da je princip odvojenosti crkve i države za njega najbolji mogući i da svako treba da radi na svom polju.

„Isto tako je važno da sarađujemo u svemu gde ima mogućnosti i potrebe za dobro svih: Crkve, države, građana. Što su bliži i bolji odnosi Crkve i države, uključujući patrijarha i predsednika ili kralja, a zasnovani su na demokratskim principima i procedurama, na punom poštovanju slobode svih, to je bolje za sve“, kazao je patrijarh.

On je istakao da će se truditi da osnaži i afirmiše glas naroda, mišljenja mladih o životu Crkve, njihovu ulogu, delovanje, zatim učešće žena u svim aspektima života Crkve u kojima je to moguće.

„Želim da se približim i pomognem koliko god mogu svima koji su ugroženi, beskućnicima kojih na žalost, kao i u svakom velegradu, ima puno na beogradskim ulicama. Ne smemo zaboraviti stare koji samuju u neboderima, nikoga ne smem zaboraviti“, naveo je Porfirije.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare