Patrijarh Porfirije u Njujorku obišao radove na crkvi teško oštećenoj u požaru

Vesti 25. jan 202323:155 komentara
Izvor: SPC

Patrijarh Porfirije se u Njujorku upoznao sa tokom obnove crkve Svetog Save, koja je teško oštećena u požaru 2016, saopštila je Srpska pravoslavna crkva.

U razgovoru sa predstavnicima crkve je zaključeno da je „obavljen značajan deo radova, ali da je preostalo još mnogo posla koji iziskuje veću efikasnost i angažovanost“, prenela je SPC.

Patrijarh je razgovarao sa starešinom crkve Živojinom Jakovljevićem i sa predsednikom i članom Upravnog odbora Crkvene opštine Njiujok Veljkom Dobrilovićem i Markom Jovanovićem.

Patrijarh Porfirije u SAD boravi do 5. februara, a u Njujorku će prisustvovati svečanoj proslavi Svetog Save, patrona tamošnjih pravoslavnih Srba. Od 29. januara do 4. februara posetiće Pravoslavni bogoslovski fakultet Svetog Save u Libertivilu kod Čikaga, inače jedinu visokoškolsku ustanovu SPC na severnoameričkom kontinentu, ;gde će imati više sastanaka sa dekanom, nastavnicima i studentima.

Planiran je i susret patrijarha sa episkopima SPC na prostoru Severne, Srednje i Južne Amerike u manastiru Novoj Gračanici na Trećem jezeru.

Patrijarha Porfirija će tokom boravka u SAD u svim poslovima Arhiepiskopije beogradsko-karlovačke zamenjivati episkop sremski Vasilije.

Komentari

Vaš komentar