Patrijarh Porfirije u SAD, posetiće parohiju u Njujorku i fakultet kod Čikaga

Vesti 24. jan 202309:47 6 komentara
Tanjug/Rade Prelić

Patrijarh Porfirije otputovao je u SAD, gde će do 5. februara obići parohiju u Njujorku i Bogoslovski fakultet u Libertivilu kod Čikaga, saopštila je Srpska pravoslavna crkva.

Planirano je da od 24. do 28. januara poglavar SPC poseti parohije i crkveno-školsku opštinu Svetog Save u Njujorku, koje mu je Sinod poverio na duhovno staranje „do potpune normalizacije tamošnjih prilika“, navedeno je u saopštenju.

Pročitajte još

Patrijarh Porfirije će se upoznati sa procesom obnove Saborne crkve Svetog Save u Njujorku, koja je izgorela u požaru na Vaskrs 2016, saopšteno je iz SPC.

U Njujorku će služiti liturgiju, a potom će prisustvovati svečanoj proslavi Svetog Save, patrona tamošnjih pravoslavnih Srba.

Patrijarh će Njujorku održati više sastanaka u vezi sa obnovom bogoslužbenog života pravoslavnih Srba, kao i sa obnovom Saborne crkve Svetog Save.

Od 29. januara do 4. februara, patrijarh Porfirije posetiće Pravoslavni bogoslovski fakultet Svetog Save u Libertivilu kod Čikaga, gde će imati više sastanaka sa dekanom, nastavnicima i studentima.

Prisustvovaće i proslavi Svetog Save u organizaciji nastavnika i studenata tog fakulteta, inače jedine visokoškolske ustanove SPC na severnoameričkom kontinentu.

Planiran je i susret patrijarha sa episkopima SPC na prostoru Severne, Srednje i Južne Amerike u manastiru Novoj Gračanici na Trećem jezeru.

Patrijarha Porfirija će tokom boravka u SAD u svim poslovima Arhiepiskopije beogradsko-karlovačke zamenjivati episkop sremski Vasilije.

U sveštenoj pratnji patrijarha u SAD biće episkop kanadski Mitrofan, protojerej-stavrofor Velibor Džomić i protođakon Dragan Radić.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare