Patrijarh s Palmerom i Lajčakom: Podrška dijalogu, ali bez uslovljavanja

Vesti 04. jun 202119:10 > 19:1111 komentara
Izvor: SPC

Patrijarh SPC Porfirije i vladike danas su na sastanku sa specijalnim predstavnikom EU Miroslavom Lajčakom i izaslanikom SAD Metjuom Palmerom podržali dijalog Beograda i Prištine, ali pod uslovom da na bilo koji način ne ugrožava ili dovodi u pitanje interese Crkve, naroda i države Srbije.

Oni su istakli da je stav SPC dobro poznat, da je reč o nezakonitoj secesiji dela teritorije Srbije i da ne postoji način da neko nametne takvo rešenje koje će prihvatiti nezakonitu secesiju, objavljeno je na sajtu SPC.

POVEZANE VESTI

Patrijarh Porfirije, koji je zajedno sa episkopima banjalučkim Jefremom, bačkim Irinejem i raško-prizrenskim Teodosijem, primio Lajčaka i Palmera, izneo je stav da kroz dijalog treba ići ka evropskom rešenju, koje je u duhu Evropske unije, gde granice omekšavaju i postaju manje važne.

Patrijarh Porfirije je poručio da Lajčakovu i Palmerovu misiju, s obzirom na to da je zasnovana na dijalogu, SPC doživljava kao „jevanđelsku“.

„Kao hrišćani, svakog čoveka vidimo kao brata, kao bližnjeg i stoga smo uvek spremni na dijalog. Za nas su Kosovo i Metohija, Republika Srpska i Crna Gora od životne važnosti“, dodao je on.

Patrijarh srpski je istakao da nije nepoznanica da „vladu u Prištini dijalog suštinski ne interesuje“, što, kako kaže, ubedljivo potvrđuju problemi manastira Visoki Dečani, zahtev upućen Unesku i svakodnevne teškoće SPC i naroda širom pokrajine.

Srpski arhijereji su naglasili zabrinutost zbog odnosa prištinskih vlasti prema SPC koja, kažu, dosledno poštuje tamošnje zakone.

„Očekujemo da institucije poštuju Crkvu, da ne nasrću na naše ime, naš identitet i poreklo naših svetinja“, istakao je patrijarh Porfirije.

On je naročito ukazao da Crkvu ne čine samo parohijski i manastirski hramovi, sveštenstvo i monaštvo, nego verni narod koji je prognan iz svojih kuća i koji ne vidi mogućnost da ostvari svoja imovinska prava ukoliko to ne može i širom kulturnog sveta poznati manastir Visoki Dečani, uprkos pravosnažnim presudama pravosudnih organa.

„Kosovo i Metohija su za Srbe ono što je Jerusalim za Jevreje, a Pećka Patrijaršija za SPC ono što je Vatikan za Katoličku crkvu“, poručio je patrijarh Porfirije.

Kako navode iz SPC, u dugom i otvorenom razgovoru predstavnici EU i SAD upoznali su patrijarha i arhijereje sa aktivnostima koje preduzimaju radi nastavka dijaloga između predstavnika Beograda i Prištine.

Lajčak i Palmer su istakli da se angažuju i na rešavanju problema na nižem, opštinskom nivou, kao što je pitanje vezano za status i imovinu Manastira Visoki Dečani, za zahtev Prištine da se sa liste ugroženih spomenika kulture pod zaštitom Uneska uklone manastiri Pećka Patrijaršija, Visoki Dečani i Gračanica, kao i crkva Bogorodice Ljeviške u Prizrenu, za pravo slobode kretanja, kao i druga pitanja od najvećeg značaja za svakodnevni život SPC i naroda na Kosovu i Metohiji.

Posebno su istakli da su manastiri, kao što su Visoki Dečani, Gračanica i drugi, za njih živi organizmi, a ne samo spomenici kulture i da tako treba i da ostane.

Oni su naglasili da ne nose nikakva gotova i unapred pripremljena rešenja ili pritiske, nego da razgovori koje vode sa patrijarhom i arhijerejima svedoče da žele pošteno i pravedno rešenje, navodi se u saopštenju.

Komentari

Vaš komentar