Patrijarh u Kruševcu: Knez Lazar se opredelio za veru, a ne za večeru

Vesti 28. jun 202122:02 47 komentara
TANJUG/ZORAN ZESTIC

Patrijarh SPC Porfirije poručio je danas u Kruševcu da svi moraju naučiti lekciju kneza Lazara koji se opredelio za veru u Hrista raspetog i vaskrslog, a ne za večeru.

„Hteo je da kaže – uzalud je večera i ovaj svet i bilo koja vrsta pobede, slava, bogatstvo i sve ono što čovek može da zamisli, ako nema Hrista, ako nije utemeljen na Hristu“, rekao je patrijarh u crkvi Lazarici u Kruševcu, gradu koji obeležava Vidovdan i 650 godina od osnivanja.

POVEZANE VESTI

Patrijarh je istakao da je knez Lazar posvedočio da je Hristos ugaoni kamen bez koga se ne može i kada je on na svom mestu u našim srcima i životima, sve ostalo će biti na svom mestu.

„I večera i uspeh i slava i bogatstvo, sve će dobiti svoj neprolazni smisao ako bude prožeto Hristom, ako sve što budemo imali i videli kao dar od Boga koji smo dobili da bismo delili sa drugima, da bismo svoju ljubav kroz to potvrdili u odnosu na bližnjeg“, rekao je Porfirije.

Patrijarh je iskazao veliku zahvalnost Kruševcu i svima koji u njemu žive u ljubavi Hristovoj, kao i svima onima koji jesu duhovni potomci kneza Lazara, bilo da to znaju ili ne.

„Ponoviću jednu rečenicu koju sam izrekao na Gazimestanu – naša vera je vera paradoksa, onaj ko hoće logički da razume jevanđelje Hristovo, taj je unapred osuđen na neuspeh i na promašaj“, naveo je patrijarh Porfirije.

U okviru obeležavanja Vidovdana, predsednik Srbije Aleksandar Vučić položio je venac na Spomenik kosovskim junacima u Kruševcu i odao poštu svim srpskim ratnicima stradalim u oslobodilačkim ratovima.

Obeležavanje Vidovdana u Kruševcu je nastavljeno posebnom sednicom Vlade, uoči koje je premijerka Ana Brnabić čestitala svim Kruševljanima 650 godina pobedničkog i prestonog grada Kruševca.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare