Patrijarh: Ne dopustimo da nam Uskrs bude praznik običaja, već praznik nove nade

Vesti 02. maj 202108:04 > 08:2766 komentara

Vaskrsenje Gospoda Isusa Hrista, braćo i sestre i draga deco duhovna, najveći je događaj u istoriji vidljivog i nevidljivog sveta, zato je on neponovljivi događaj, novo stvaranje, a za čoveka novo rađanje, poručio je poglavar Srpske pravoslavne crkve (SPC), patrijarh Porfirije u Uskršnjoj poslanici.

Patrijarh Porfirije je naglasio da je najbitnije da „poznamo dubinu i visinu tajne Vaskrsenja, da u nju verujemo i njome se spasavamo“.

„Ne dopustimo da nam praznik Vaskrsenja Hristova bude praznik običaja, kao što često čujemo, već praznik novog života, nove nade, nove tvari. Upravo na takvo slavlje i veselje poziva nas Crkva“, poručio je patrijarh.

Pozvao je duhovnu decu „na radost Vaskrsenja, kako bismo odagnali od sebe tugu našeg života, tugu koja nas je, evo više od godinu dana, pritisla, tugu koja se uselila u svaku poru našeg života, tugu koja je mnoge kuće zatvorila“.

„Ustanimo, i veselimo se, i pobedonosno kličimo jedni drugima: Hristos vaskrse!“, poručio je patrijarh Porfirije.

U Uskršnjoj poslanici, poručio je „duhovnoj deci koja žive daleko od ognjišta“ da čuvaju i jačaju unutarnje crkveno jedinstvo, a onda i nacionalno, jezičko i kulturno jedinstvo, kao i da pronađu snagu za bratsku slogu.

„Apelujemo na vas da uvek pred sobom imate divne primere vere i rodoljublja naših dičnih predaka i naših velikana koji, živeći u dalekom svetu, zadiviše svet u licu Tesle, Pupina i mnogih drugih“, poručio je patrijarh Porfirije.

Istakao je da se danas „posebno molitveno sećamo naše napaćene braće i sestara na Кosovu i Metohiji“, i pozvao ih da budu „čvrsti i postojani u veri, nadi i ljubavi“.

„Možda ništa nije tako silno ujedinilo pravoslavne hrišćane sveta kao Кosovo i Metohija, simbol dostojanstva, časti, pravedne borbe za slobodan život na pradedovskim ognjištima i otpora sili i nepravdi“, poručio je patrijarh u Uskršnjoj poslanici.

On je posebno pomenuo i „sinove i kćeri Crne Gore, kao i braću i sestre u Republici Srpskoj i Bosni i Hercegovini, u Hrvatskoj, Sloveniji i Severnoj Makedoniji“.

„Ne sumnjamo da ćete vi, draga deco duhovna, sa svojim arhijerejima, sveštenicima, monasima i monahinjama veliki praznik Hristova Vaskrsenja dočekati i proslaviti na najbolji mogući način, otvorena srca prema svojim inoslavnim ili pak inovernim susedima“, rekao je patrijarh.

Naglasio je da „naše misli i molitve lete svih ovih dana ka svima bolesnima, a naročito ka inficiranima koronavirusom, kao i ka svim lekarima i medicinskom osoblju, koji se samopregorno, rizikujući i svoj život, bore da spasu obolele od korone i drugih bolesti“, i podsetio da je prošle godine postojala nada da će zaraza brzo proći.

„Nažalost, ne samo da nije prošla već je i u ovoj godini nastavila da hara širom sveta. Danas se molimo za ozdravljenje svih obolelih, kao i za pokoj duša svih upokojenih. Poštujući preporuke medicine, sami sebe, i jedni druge, i sav život svoj Hristu Bogu predajmo“, poručio je patrijarh Porfirije.

Uskršnju poslanicu završio je molitvenom željom da Vaskrs, praznik nad praznicima, svi dočekaju i proslave u duhovnoj radosti i telesnoj kreposti, uz pozdrav: Hristos Vaskrse!

Komentari

Vaš komentar