Patrijarh zatražio od Vučića da država promeni poziciju po pitanju veronauke

Vesti 16. jul 202214:00 175 komentara
FoNet/Instagram predsednika Srbije

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ugostio je patrijarha Srpske pravoslavne crkve Porfirija, članove Svetog sinoda SPC i srpskog člana Predsedništva BiH Milorada Dodika.

Pročitajte još

Kako se navodi u saopštenju, Vučić ih je informisao o toku razgovora o Kosovu koji se vode pod okriljem EU, situaciji u srpskim sredinama na Kosovu, ali i ekonomsko-socijalnoj situaciji u Srbiji i njenoj međunarodnoj poziciji.

Dodaje se da je Dodik sagovornike upoznao sa situacijom u BiH, sa posebnim osvrtom na Republiku Srpsku, kao i o svim teškoćama sa kojima se, kako se navodi, srpski narod suočava zapadno od Drine.

Patrijarh Porfirije i članovi Sinoda SPC su ukazali na neophodnost postojanja nacionalnog jedinstva i očuvanja vitalnih interesa srpskog naroda u celini i izrazili zabrinutost za poziciju veronauke u srpskom prosvetnom sistemu i zatražili podršku od predsednika Srbije, kako bi pozicija države po tom pitanju bila promenjena.

„Istovremeno, predstavnici SPC tražili su od predsednika Vučića da bude posvećen zaštiti tradicionalnih normi srpskog društva, posebno očuvanju i negovanju najviših porodičnih vrednosti, kao temelja na kojem počiva celokupna zajednica. Na kraju, članovi Svetog sinoda SPC zatražili su od predsednika Vučića i srpskog člana predsedništva BiH Milorada Dodika da istraju u vođenju samostalne i nezavisne spoljne politike“, zaključeno je u saopštenju.