Pavićević: Srbija dve decenije posle Đinđića na lošijem putu nego što je bila

Vesti 12. mar 202309:29 1 komentar
N1

Profesor Fakulteta političkih nauka Đorđe Pavićević ocenio je da se Srbija, dve decenije posle ubistva premijera Zorana Đinđića (1952-2003) nalazi na "znatno lošijem putu" nego što je tada bila.

On je za agenciju Beta ocenio da je Srbija „deklarativno još uvek za EU i evropske integracije“, ali kako je kazao, to „prosto ne ide onim putem kako je tada krenulo“.

Uz to, dodao je on, ni problem Kosova još uvek nije rešen.

„Ekonomski je odrađen nekakav posao, ali to nije onako kao što bi bilo na nekoj zamisli da to bude nekako pravednije. U tom smislu je nastavljen taj put, ali bez onih korektivnih mehanizama koji bi bili potrebni“, kazao je Pavićević.

Pročitajte još

Pavićević je naveo da je „potpuno izgubljeno“ nasleđe izboreno u vreme Đinđića koje se tiče izbora i izborne demokratije.

Upitan šta bi se desilo da nije bilo atentata i u kom pravcu bi se Srbije razvijala, on je odgovorio da „pretpostavlja da bi to bio jedan mučan put kojim bi se išlo“, ali kako je kazao, ne bi bilo sadašnje vrste problema i Srbija bi bila demokratska država.

„Mislim da bi Srbija bila demokratska država i da ne bi bila ovako loše ocenjena u (evropskim) indeksima (za razne oblasti), ali da to ne bi išlo tako lako“, kazao je Pavićević.

Podsetio je na atmosferu u državi koja je prethodila ubistvu Đinđića.

„U vreme kada je ubijen, nije bio preterano popularan, imao je puno političkih protivnika i otpora u institucijama i pitanje je da li bi mogao brzo da ih savlada i na način koji bi omogućio da se lako sprovede politika koju je zastupao“, kazao je on.

Pavićević smatra da Srbija, nažalost, mora da se vrati pre svega u političkom smislu korak unazad i da, kako je kazao, osposobi institucije da funkcionišu.

„Potrebno je da se ne insistira na toj, hajde da kažemo nedemokratskoj modernizaciji… i da onda u stvari krenemo napred. Prosto, u ovoj situaciji u kojoj nas vodi jedan čovek sa dosta arbitrarnim stavovima teško je da Srbija može ići nekim stabilnim putem“, kazao je on.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare