Pavićević: Treba čuti i drugu stranu, na dijalog pozvati bivše radnike RTS i REM

Vesti 13. jul 202114:08 > 14:58 0 komentara
N1

Koordinator Političkog saveta organizacije "Ne davimo Beograd" Đorde Pavićević rekao je u emisiji Studio Live N1 da predstavnicima RTS i REM nije mesto na plenarnom sastanku u okviru dijaloga vlasti i opozicije. "Trebalo bi, međutim, da se čuju ne samo zvanični predstavnici, već i oni koji su napustili REM i svi novinari koji više nisu na RTS, koji iz profesionalnih razloga ne žele tamo više da rade", rekao je on.

Pavićević ističe da je ovo prvi deo dijaloga, koji treba da rezultira nekim izbornim uslovima.

Povezane vesti:

„Usvojen je neki način kako da se dođe do nekog rešenja, a da li će se doći – videćemo. Teret je na predstavnicima Evropskog parlamenta, Narodna Skupština zajedno sa njima treba da obezbedi polaznu tačku za pregovore. Mnogo toga je na stolu, različiti su zahtevi – mediji i načini na koje su stranke zastupljene, izborni proces, i datum izbora i kontrolnih tela. Šta će se predložiti je teško pretpostaviti, ali je jasno da će ti razgovori biti završeni i znaće se da li je postignut neki sporazum“, kazao je Pavićević.

Kaže da je važno da se ostavi dovoljno vremena da se implementiraju rešenja.

„Svi se pripremaju da ne budu zatečeni, ideja je da se ostavi šest meseci pre izbora da bi stranke imale vremena da odluče da li će ići na izbore, da li druga strane shvata ozbiljno ono što je dogovoreno. Svi uveliko rade na pripremi izbora, ali ne znam za parlamentarne izbore da li će ih biti i kada će ih biti, biće zgusnuta godina. Imaćemo ustavne promene, referenfum, gradske izbore, predsedničke, a verovatno i parlamentarne, ali nije doboro da budu u istim danu“, kaže Pavićević.

Kaže da atmosfera na sastancima ponekad liči na ono što gledamo u Skupštini, ali da to nije ono što bi moglo da utiče na konačni ishod.

„Te situacije su ružan deo političke prakse. Ima previše aktera, nemaju svi jednako mesto, neki služe kao sateliti za vladajuću stranku. Ključan će biti odnos predstavnika EU i vlasti, oni imaju odgovornost i loptu“, smatra Pavićević i dodaje da se ne radi u ustupcima vlasti, već o prihvatanju promena izbornih uslova.

„Predlozi moraju biti konkretni, definitvino da Evropska unija shvata u čemu je problem, ne radi se o tome da neko ne zna šta se ovde dešava, neprijatno je da imamo ovakav parlament. Ne verujem da će se izaći sa kontroverznim rešenjima, ali biće strateških igrica ‘prihvatam ili ne prihvatam’, to se dešava u svim pregovorima. Većina stvari će unapred biti dogovorena, radi se o iskusnim političarima, nisu to amateri koji su došli da nešto probaju i isprobaju“, zaključio je Pavićević.

Pogledajte kompletno gostovanje Đorđa Pavićevića u emisiji N1 Studio Live:

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!