Pavićević: Vlast se u parlamentu postavlja kao gazda koji nešto daje i uzima

Vesti 04. avg 202214:07 > 14:4922 komentara
N1

Profesor Fakuleta poltičkih nauka i narodni poslanik Đorđe Pavićević kaže da se u parlamentu vladajuća većina postavlja kao “gazda koji nešto daje, uzima i dodeljuje”, kao da ne postoje pravila koja te stvari uređuju.

“Vlast izjavama da su oni dali mesta u odborima, da su dali sve što je opozicija tražila, pokazuje taj odnos – mi možemo da uzmemo sve, a ono što ne uzmemo, to smo vam dali. Ne, niste”, rekao je Pavićević u emisiji Studio Live na N1.

Pročitajte još:

Ocenio je da predsednik parlamenta Vladimir Orlić ne može da izađe iz podela čiji je akter i sam bio.

Pavićević je kazao da većina, koju predvodi Srpska napredna stranka, govori da neće praviti kompromis oko “državne politike”, a nju definiše predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

“To je ta njihova mantra da su oni osvojili najviše glasova, kao da su izbori bili nekakava manifestacija demokratije. Zato ih je i zabolelo osporavanje legitimnosti samih izbora”, kazao je on.

Dodao je da su naprednjake iz istog razloga zabolele reči Vladete Jankovića, izrečene u govoru na početku konstitutivne sednice kojom je predsedavao.

Pavićević kaže da su u njegovoj poslaničkoj grupi pokreta Ne davimo Beograd spremni za teške optužbe, poput onih da podržavaju nezavisnost Kosova ili da priznaju genocid u Srebrenici.

Kako naglašava, razne optužbe treba da “pokriju” to što govori Ne davimo Beograd, ali oni će insistirati da se njihova poruka čuje.

Fokus njegove poslaničke grupe biće nejednakost, rekao je Pavićević.

“Neki ljudi rade za jako malo novca i jedva preživljavaju a neki imaju jako mnogo”, kazao je i dodao da se to vidi i u skupštini, gde radi osoblje za male pare, a ni skupštinski restoran nije pristupačan ljudima koji su tamo zaposleni.

Prva inicijativa koju podnosi Ne davimo Beograd je zahtev za anketnim odborom da se ispita nesreća u rudniku “Soko”, kada je poginulo osam rudara, i ponašanje nadležnih u tom slučaju, rekao je on.

Ne davimo Beograd pokrenuće i inicijative za ispitivanje ustanovsti nekih mera koje su donele vlada ili skupština, a za to su potrebni potpisi 25 poslanika, rekao je.

Kako je Pavićević kazao, Ne davimo Beograd imamo dobre odnose sa Demokratskom strankom, Narodnom strankom, Strankom slobode i pravde, čak i sa strankama na desnici u pitanjima koja se tiču korupcije i demokratizacije.

Komentari

Vaš komentar