Pažnja kada pravite roštilj – ako prekršite propise, kazna i 50.000 dinara

Vesti 30. apr 202413:12 12 komentara
Nemanja Jovanović/Nova.rs

Sektor za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova apelovao je danas na građane, koji se odluče da praznik rada, Prvi maj proslave u nekim od izletišta, da prilikom pripreme hrane i paljenja vatre na otvorenom, poštuju Zakon o zaštiti od požara.

Načelnik odeljenja u Upravi za vatrogasno-spasilačke jedinice Sektora za vanredne situacije Milorad Spasojević je u pisanoj izjavi pozvao građane da, ako imaju potrebu da lože vatru na otvorenom prostoru, to mora biti u posebno obeleženim i obezbeđenim prostorima.

„Potrebno je doneti i vodu sa kojom se može ugasiti eventualni početni požar, kao i gorenje na mestu gde je loženo“, istakao je Spasojević.

On je podsetio da je, prema Zakonu o zaštiti od požara, zabranjeno spaljivanje ostataka strnih useva, smeća na otvorenom prostoru i biljnih ostataka, a za kršenje tog propisa propisane su kazne od 10.000 dinara do 50.000 dinara, dok su za pravna lica od 300.000 dinara do milion dinara.

Spasojević je istakao da će pripadnici Sektora za vanredne situacije MUP dežurati na izletničkim mestima i da će građani moći da im se obrate za pomoć, ukoliko im bude potrebna.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare