Pećo: Vlast pokušava da umanji značaj Pandorinih papira i da se oni zaborave

Vesti 12. okt 202109:43 > 09:51 12 komentara
N1

Novinarka Dragana Pećo, ovogodišnja dobitnica nagrade Katarina Preradović koja se dodeljuje za novinarsku hrabrost, izjavila je u Novom danu da vlast pokušava da umanji značaj izveštaja "Pandorini papiri", kao i da pokušava da se ovo istraživanje novinara "zaboravi". Ona je otkrila da će narednih dana biti objavljene nove priče iz ovog istraživanja.

Povezane vesti

Ona je pisanje tabloida Informer o Pandorinim papirima ocenila kao „pokušaj spinovanja“.

„Ja nikada ne bih pomislilla da je neko spreman da napravi tu vrstu paralelene stvarnosti“, rekla je Pećo.

Smatra da vlast pokušava da umanji značaj ovog istraživanja.

„Svi funkcioneri, uključujući i Sinišu Malog vrte istu priču i govore da je ovo što mi objavljujemo pokušaj da se skrene pažnja sa ‘miliona imovine Dragana Đilasa’. A u stvari to je bukvalno ono što oni rade. Pokušaj da se umanji priča oko Pandorinih papira i da zaboravimo da ovo uopšte postoji. To su ciljevi“, istakla je Pećo.

Ocenjuje da je cena koju plaćaju nezavisni novinari u našoj zemlji tokom poslednjih nekoliko godina sve skuplja i skuplja.

Smatra da objavljivanje priča kao što su Pandorini papiri, „ima svrhe“.

„Jeste da je neverovatno, i totalno neozbiljno, da vi kažete da neki dokumenti lažu. Da ne verujete nečemu što piše na papiru. Premijerka je rekla da je dokumentima potrebno pravno tumačenje. Pa i ja mogu da kažem da kada mi stigne račun za struju: ‘Neću ja ovo da platim, streba mi pravno tumačenje ovog papira’. To je totalno suludo“, naglašava Pećo.

N1

Kada institucije ne pokrenu istrage nakon objavljivanja priča kao što su Pandorini papiri, kaže da se ne oseća dobro zbog toga.

„Osećam se i delom isfrustrirano, a delom nisu ni u mojoj moći neke stvari. Mnogo nas ljudi pita zašto ne sednemo i ne napišemo krivičnu prijavu? Pa, nije to naš posao. Ali, trebamo da shvatimo da ako se mi ne pozabavimo tim kao društvo, ne znam da li možemo dublje da ogreznemo u korupciji i kriminalu“, kazala je ona.

Podseća da su u poslednjih 20 godina novinari u našoj zemlji bili na meti i da su stradali, a da se danas najčešće optužuju da lažu.

Povodom optužbi koje dobija od strane predstavnika vlasti, ona kaže da je cilj toga obeshrabrivanje i iscrpljivanje, kao i da je to pokušaj da se utiče se u budućnosti ne bavi sličnim temama.

U vezi objavljivanje podataka koji su objavljeni o Siniši Malom, ona je rekla da je možda propušteno da se naglasi činjenica da nije dozvoljeno otvaranje of šor firmi, za vreme dok je nosilac javne funkcije, kao i činjenice šta je radio u vreme dok je kupio te stanove, kao i od koga ih je kupio.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare