Pečurke u Šapcu prodavane na trotoaru ispred pijace, otrovala se čitava porodica

Vesti 04. okt 202214:0213 komentara
Izvor: N1

Otrovne pečurke, od kojih se otrovalo 10 osoba nisu se prodavale na pijaci u Šapcu, već ih je starija gospođa prodavala na trotoaru ispred, bez ikakve dekleracije, javlja reporter TV Nova S. Sporne gljive su se prodavale nekoliko prethodnih dana, a najteže posledice nakon konzumiranja je osetila čitava porodica, koja se javila sa simptomima mučnine, dijareje i povraćanja u Dom zdravlja, u nedelju, 28. septembra.

Podsetimo, nakon šest, još četiri osobe su zbog trovanja gljivama danas hospitalizovane u Nacionalnom centru za kontrolu trovanja na Vojno-medicinskoj akademiji u Beogradu. Trenutno je 10 osoba hospitalizovano zbog trovanja, od čega je osam osoba u teškom stanju. Jedan pacijent je iz Lajkovca, a ostali su iz Šapca. Svi pacijenti su jeli gljive koje su kupili na šabačkoj pijaci.

Povezane vesti

Prvi put se neko požalio nakon što je pojeo sporne pečurke 28. septembra, ali tada su bili sporadični slučajevi. Tada su se dve osobe javile u Doma zdravlja, međutim, u nedelju uveče 2. oktobra, pomoć lekara je potražila čitava porodica. Simptomi su kod svih bili isti, mučnina, dijareja i povraćanje.

Juče popodne je saopšteno da je sedamdesetdvogodišnja M.G iz sela Ćukovina, koje pripada opštini Koceljeve, uhapšena i da je ona prodavala sporne gljive. Određeno joj je zadžavanje u pritvoru od 48 sati.

Građani iz Šapca sa kojima je reporter TV Nova S razgovarao na pijaci su bili jako uplašeni, i svi razmišljaju o tome da li su prethodnih dana jeli nekakve gljive, ne samo sa pijace. Inače, na pijaci u Šapcu, na tezgama se prodaju gljive isključivo iz uzgoja, šampinjoni ili bukovače, i na tezge do sada niko nije donosio gljive koje je sakupljao u šumi.

Takođe, prodavci na pijaci su otkrili da su se na pijaci kod prodavaca koje prodaju na trotoaru pojavljivale gljive za prodaju koje prvi put vide.

Inače, stručnjaci upozoravaju da je ove godine najezda otrovnih gljiva, pogotovo vrsti koje su veoma slične onim naprodavanijim, i apeluju da se kupuju proizvodi isključivo koji imaju dekleraciju i sertifikat.

Evo šta su prodavci na pijaci u Šapcu i građani rekli o ovom slučaju koji je uznemirio čitav grad:

Komentari

Vaš komentar