Pedijatar: MMR vakcina potpuno bezbedna, male boginje nose veliku opasnost

Vesti 31. avg 202209:30 32 komentara

Broj vakcinisane dece MMR vakcinom stalno se smanjuje, a pedijatar Jelena Divčić za N1 kaže da je neophodno da vakcinacijom bude obuhvaćeno bar 95 odsto dece kako bismo mogli "mirno da spavamo". Poručia je da je MMR vakcina potpuno bezbedna, dok male boginje mogu dovesti do ozbiljnih komplikacija.

Divčić je za Novi dan TV N1 objasnila da deca prvu dozu MMR vakcine primaju od 12. o 15. meseca života, a drugu u sedmoj godini, uoči polaska u školu. Jako je bitno da se deca vakcinišu pred polazak u školu, ističe sagovornica N1 ukazujući na to da se male boginje prenose kapljičnim putem.

Prema podacima iz 2020. godine, MMR vakcinu je primilo oko 87 odsto dece, a prema rečima Jelene Divčić, potrebno je da se imunizuje bar 95 odsto mališana kako bismo mogli „mirno da spavamo“ i izbegnemo mogućnost bilo kakve epidemije.

Male boginje su veliki rizik, upozorava sagovornica N1 i objašnjava da one počinju blagim simptomima – curenjem nosa, blago povišenom temperaturom – a tek nakon toga se javlja karakteristična ospa i temperatura počinje da raste i do 40 stepeni.

„Druga posledica je pad imuniteta koji može dovesti do ozbiljnih komplikacija: upale pluća, encefalitisa, a kod odsraslih i oštećenja jetre, slezine, čak i vida“, ukazuje Divčić.

Iako se male boginje vezuju za malu decu, to je i bolest odraslih, objašnjava ona i podseća da je vakcinacija protiv malih boginja u redovnom kalendaru u Srbiji od 1971. godine, te da je starija populacija u velikoj opasnosti i zbog niza komorbiditeta.

Divčić kaže i da se MMR vakcina, pored državnih domova zdravlja, može primiti i u privatnim zdravstvenim ustanovama gde se, doduše, plaća.

Ističe i da se pedijatri dosad nisu susreli sa ozbiljnijim posledicama MMR vakcine. Kod male dece se eventualno, kako kaže, može javiti temperatura pet do sedam dana posle vakcinacije „i to je sve što smi imali“.

„Bolje da se imunizujete, nego da razmišljate o posledicama“, poručuje pedijatar Jelena Divčić.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare