Pedijatar: Smanjen obuhvat MMR vakcine, očekuje se epidemija malih boginja

Vesti 26. jan 202214:05 > 14:2814 komentara

Pedijatar Nevenka Raketić kaže za N1 da odziv za vakcinacijom dece, a posebno adolescenata, nije veliki i da posebno zabrinjava to što se smanjio obim obavezne vakcinacije. "Imamo često sa kovidom i ovčije boginje, što može da predstavlja problem. Varičela, iako je bezazlena, može da daje komplikacije ako se javi u isto vreme sa kovidom. Smanjuje se obuhvat MMR vakcine, ocekuje se epidemija malih boginja kao 2017. godine", kaže ona.

Dodaje da su higijenske mere i dalje jedina prevencija kada je kovid u pitanju.

„Pranje ruku, naučiti decu, nošenje maske kod dece starije od dve godine, pravilno preko nosa i usta. Vakcinacija dece, preko 12 godina, u svetu, posebno u SAD, milioni dece od 5-12 godina su vakcinisani Fajzerom, dosta je delotvorna. Fajzer ubrzano sprema novu vakcinu koja će biti specifična i za omikron soj, očekuje se u martu“, kazala je Raketić.

Povezane vesti:

Govoreći o omikronu, doktorka kaže da od Nove godine imamo taj soj i da je on prevladao u odnosu na delta varijentu sa čak 98 odsto.

„Brže se širi među decom, srećom to su blaži oblici, o omikronu još uvek učimo, tek je mesec dana u polulaciji. Moramo da vidimo da li postoje komplikacije, za sada ne, da li postoji postokovid sindrom kao što je bio sa deltom. Najnovija studija kovid-19 kod dece pokazuje da kod omikron varijante postoji sedam znakova – malaksalost, glavobolja, bol u grlu, kijanje, curenje nosa, povišena temperatura i kašalj. Po tome se razlikuje u odnosu na deltu gde su bila zahvaćena pluća, sada su okmironom zahvaćeni gornji respiratorni putevi, javlja se laringitis i ređe se javlja dijareja, sve je u blažem obliku“, objašnjava doktorka dodajući da roditelji treba da obrate pažnju.

„Ako duže vreme postoji visoka temperatura moguće da uporedo ide i bakterijska infekcija, kakav je opšti izgled deteta – ako je kašalj koji traje duže od nedelju dana, ako dete ometa i budi tokom noći, prvo se obratiti pedijatru i videti da li treba još nešto dodatno dijagnostički da se preduzima“, rekla je Raketić.

Ona navodi da je neminovno da se deca vrate u školu, jer su u pitanju blaži oblici, i da je to tendencija i u svetu.

„Lečenje kovida kod dece praktično ne postoji, lečenje je simptomatsko – ublažavanje temperature i mirovanje se preporučuju 10-14 dana, odsustvo iz škole, ne preporučuje se fizička aktivnost najmanje mesec dana, dok se organizam potpuno ne oporavi od kovida“, kaže doktorka Raketić i dodaje kako je teško razlikovati kovid od virusa gripa, ali i od kijavice.

„Praktično imaju potpuno iste simptome, jedina razlika je gubitak čula mirisa i ukusa. Taj simptom je mnogo ređi kod omikrona, treba pratiti dete, može da se uradi krvna slika, često vidimo u praksi da ukoliko uradimo krvnu sliku dolazi do pada broja leukocita, a u leukocitarnoj formuli rastu monociti i limfociti. Često vidimo i porast hemoglobina, ne znamo mehanizam kako omiron dovodi do ovih promena, ali dete treba dovesti kod pedijatra“, zaključila je doktorka Nevenka Raketić.

Komentari

Vaš komentar