Pedijatar: Virus se „okrenuo“ prema deci, sve više hospitalizovanih

Vesti 20. apr 202118:24 > 19:09 32 komentara

Pedijatar Saša Milićević izjavio je u Danu uživo da se u poslednje vreme beleži sve više slučajeva koronavirusa kod dece sa teškom kliničkom slikom, i ocenio da virus "napada" sve mlađu populaciju dece.

Povezane vesti

„Događa se ono čega smo se stalno pribojavali, da će virus da se „okrene“ prema deci. To se događa, i vidi se prema broju pacijenata u ambulanti. Vidi se i prema broju hospitalizovanih pacijenata, po terapiji, i na žalost i po fatalnim ishodima. Broj dece u bolnicama je porastao, i to ne samo tinejdžera, kao što je bilo do skoro, već i onih najmlađih pacijenata“, kaže Milićević.

Na pitanje da li to ima veze na novim sojevima, on odgovara da  je „najverovatnije to“, i objašnjava da virus traži način, jer „kao što postoji naš Krizni štab“, ima utisak da „postoji i njihov Krizni štab, koji pokušava da nađe način i okrene se prema deci“.

„Deca su do sada bila pošteđena, pa kao da su virusi pronašli put da mogu dalje da budu u živom organizmu, tako da su sada ‘krenuli’ u dečiju populaciju. zbog toga moramo zato da se svi u tom pravcu mobilišemo“, upozorava Milićević.

Komentarišući posledice koronavirusa kod dece, on naglašava da su ispitivanja oko toga u toku, i da do sada lekari „nisu viđali posebne posledice“. Mada, ima i onih sa komplikacijama, koje mogu dovesti do teških stanja, pa i smrti.

„Dogođa se ‘citokinska’ oluja, odnosno komplikacija kod deteta. Tada ogromna količina supstanci koje luče ćelije našeg organizma sa idejom da odbrane organizam, iz nekog razloga krene da uništava sve organe u telu. Onda se pojavljuje situacija u telu koja se završava fatalno“, objasnio je Milićević.

„Jačati imunitet kod dece“

Dodaje da doktori moraju da budu maksimalno oprezni, jer kao što se pokazalo da virus ipak može da se „okrene“ prema deci, tako se može desiti da se kod dece javi taj postkovidni sindrom. Zato i savetuje roditelje da deca trebaju da izbegavaju kontakte na onim mestima na kojima mogu da se zaraze.

„Imamo puno dece koja mogu da budu potpuno asimptomatska, a to ne znači da deca nisu zaražena, tako da treba izbeći takve kontakte. Takođe, kod dece je važna pravilna ishrana, kao i da ima dovoljno sna. Počinje škola, i ne bi trebalo da bude previše boravka uz kompjuter i igrice. Treba jačati i imunitet, jer je on kod dece presudna stvar kod obolelih. Imunitet je taj koji razlikuje kako će dva pacijenta proći“, naglasio je on.

Savetuje da deca koja dolaze iz porodica u kojima postoje zaraženi članovi ne krene u školu, kako ne bi prenelo zarazu. Takođe, napominje da bez prkje potrebe, deca ne bi trebala da nose hranu u školu.

„Najmanji znak infekcije, curenja nosa, gubitak apetita ili dijareja, ne znači da je kovid, ali se obavezno treba javiti lekaru“, istakao je Milićević i dodao da je proces ispitivanja vakcina koje bi bile namenjene deci u toku, kao i da ne isključuje da bi u budućem periodu moglo doći i do vakcinisanja najmlađe populacije.

„Mislim da za sada vakcina još uvek nije potrebna kod dece, ali u budućnosti moramo misliti o tome“, zaključuje Milićević.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare