Vučić: Očekujem rast od šest odsto i prosek penzija 270 evra

Vesti 28. dec 202014:36 > 16:03 0 komentara
Aleksandar Vučić
Izvor: Tanjug/Rade Prelić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je na novogodišnjoj konferenciji za novinare da su osnovni ciljevi države - mir, zdravlje i borba sa koronom, ulaganje u zdravstveni sistem i poboljšavanje životnog standarda. Očekuje da stopa privrednog rasta u narednoj godini bude šet odsto i da ukupni javni dug bude ispod 60 odsto.

Govoreći o ciljevima, rekao je da je prvi – mir. Drugi najvažniji cilj je briga o zdravlju građana i kako da pobedimo koronu i kako da unapredimo naš zdravstveni sistem, rekao je Vučić.

Treća tačka se tiče, kako je rekao, daljeg poboljšavanja životnog standarda, kroz ulaganje u čistiji vazduh, povećanje plata i penzija, izgradnjom boljih puteva, pruga, ali i snažnijom vojskom i policijom.

Očekujemo da stopa rasta bude šest odsto i da ukupni javni dug bude na nivou ispod 60 odsto, rekao je Vučić. „Važno je da domaćinski poslujemo i da se pružamo onako koliko možemo, ali da idemo napred, snažnije nego što smo išli prethodnih godina“. Očekuje novi aranžman sa MMF, navodeći da očekuje i investicioni kreditni rejting.

Naši planovi su ambiciozni i veliki, dodao je. Cilj je da prosečne plate pre kraja ove godinu dostignu nivo između 560 i 570 evra, s tim što bi u Beogradu ona bila 690, 700 evra, navodi Vučić.

#related-news_1

Rast plata od 1. januara za zdravstvene radnike je pet posto, za ostale 3,5 osto, za sve druge od aprila pet odsto, a za desetare, podoficire, vojnike povećati za dodatnih 10 odsto jer želimo da zadržimo ljude u vojsci, naveo je.

„Poslednjih godinu dana plate u zdravstvu su povećanje za 30 odsto, od novembra prošle godine. Verujem da ćemo u narednom periodu raditi na jačanju ljudskih kapaciteta“, rekao je Vučić , dodajući da će država raditi na tome da zadržimo zdravstvene radnike, da ne odlaze u inostranstvo.

Vučić je rekao da povećanje minimalne zarade sa 6,6 odsto jeste veoma značajno, i da će ona sada biti 32.126 dinara, dodajući da je pre samo nekoliko godina iznosila 15.000 dinara.

Cilj je da penzije budu pre kraja 2021. godine 270 evra, a sa ovim povećanjem ćemo izaći na oko 250 evra, verujem da ćemo sa ovim rastom moći da idemo na prosečnu penziju od 270 evra, rekao je Vučić.

Predsednik je rekao i da je zadovoljan radom kabineta premijerke Ane Brnabić ali i ocenio da „uvek može bolje“. „Nečijim radom sam zadovoljniji, nečijim sam manje zadovoljan, negde mi se čini da postoji nedostatak energije ali ministri su u ova dva meseca radili u veoma teškim uslovima i mnogo važnih stvari su uspeli da urade“, kazao je Vučić.

Na pitanje kojim rezultatima je najzadovoljniji, rekao je da je srećan zbog izgradnje zdravstvenih kapaciteta, od kovid bolnica u Batajnici i Kruševcu do obnove KBC „Dragiša Mišović“, Zemunske bolnice jer se kako je ocenio, pokazalo tokom epidemije koronavirusa koliko je to bilo važno i isplativo. Rekao je da je za rekonstrukciju bolnica u više gradova u Srbiji, koje su u toku, izdvojeno stotine miliona evra, da će se ulagati u Medicinski fakultet, ali i u druge. U avgustu 2021. završavamo prvu fazu KC Srbije, a dogodine i drugu fazu, što će biti grad u malom, sa 20.000 ljudi, sa pacijentima, dodao je.

Verovatno za  dva dana postavljamo kamen temeljac za KC Vojvodine, istakao je.

Idemo dalje u rekonstrukciju domova zdravlja i centara za rehabilitaciju. Rekao je i da će u Gračanici u DZ biti uloženo šest miliona evra, a da će biti urađena „fantastična zdravstvena stanica“ u Borči.

Vakcine u januaru stižu na nedelju dana, očekujemo i ruske

 

Govoreći o vakcinaciji, naveo je da će Fajzerove vakcine u januaru stizati na nedelju dana, od 4. do 25. januara, i da će stići oko 66 do 37 hiljada doza. Plan je da odmah posle vakcinacije ljudi u staračkim domovima, koji su najugroženiji, ide vakcinacija zdravstvenih radnika koji su u kovid sistemu. I verujem da ćemo vakcinisati najveći broj tih ljudi, rekao je Vučić.

On je naveo da očekuje i rusku vakcinu, ali da ne može ništa o tome, sve dok ne dobije dozvolu naših nadležnih medicinskih službi.

Pregovaramo s još nekim zapadnima ali i sa kineskim proizvođačima, kaže Vučić.

O prugama, putevima, gasu, obrazovanju…

 

Moravski koridor napreduje – od Čačka do Kraljeva, Kruševca i Pojata do Koridora 10, čekamo jednog investitora za Valjevo, ali investitori neće doći ako put do Valjeva ne bude gotov, imamo autoput Kuzmin – Sremska Rača, radimo mi most preko Save, a pomoći ćemo autoput ka Bijeljini, jer znamo koliko to znači ljudima iz Bijeljine i Banjaluke, rekao je.

Nada se da će u 2021. biti završena pruga Beograd – Novi Sad i da će vozovi ići 200km/h.

Kako je rekao, Srbija će završiti izgradnju Balkanskog toka i započeti izgradnju gasovoda Niš – Dimitrovgrad, ali moraće da se urade sekundarne mreže do Vranja i Valjeva, što nije jednostavno ni jefitno, kako kaže.

„Odsumporavanje TENT-a A i B, izgradnja TE Kostolac će se nastaviti i za godinu i po završiti“, rekao je.

Dodao je da će se raditi kanalizacioni sistem i fabrike za prečišćavanje, nešto sa EU, nešto sa Kinezima.

Posebno je važno ulaganje u obrazovanje, rekao je i najavio nastavak ulaganja u dualno obrazovanje. Nastaviće se sa ulaganjem u digitalizaciju i u izgradnju vrtića, dodao je. Dodao je da je važna i digitalizacija privrede.

Podstakao bih vladu za efikasnije sudstvo, povećanje broja sudija, medijaciju, rekao je i dodao je da je potrebno imati i veštačku inteligenciju u sudovima da im pomogne oko saobraćajnih prekršaja.

Važno je da ulažemo u manje sportove, moraćemo više da uložimo i u rukomet, odbojku i vaterpolo, ako treba i u fudbal, rekao je Vučić.

Što se tiče turizma, rekao je da će se raditi na planinskim centrima, na razvoju turizma na Dunavu, u Vinči… Važno je završiti Narodno pozorište u Subotici, ulagati u muzeje, i svega za završetak rada u Hramu Svetog Save, rekao je.

Rekao je da je ponosan što Srbija ima najveću stopu rasta u Evropi, dodajući da se nada da će to sve ubrzati naš evropski put. Nastavićemo politiku ozbiljnosti, pobedničku politiku, rekao je.

Potrebno je da dodatno se obračunavamo sa kriminalom i korupcijom, zato moramo da jačamo našu policiju, ali i našu vojsku, kad je u pitanju bezbednost, rekao je Vučić.

 

O opoziciji i dijalogu

Vučić je izjavio da u vreme dok je bio opozicionar, zaista gostovao na raznim medijima jer je predstavljao stranku koja je imala između 35 i 40 odsto podrške glasača, dok aktuelna opozicija zajedno nema više od četiri ili pet odsto.

Rekao je da opozicija ne može da očekuje da ima isti tretman u medijima, jer imaju neuporedivo manju podršku gradjana. „Ali to valjda tako izgleda kada imate mnogo para i medija u svom vlasništvu, pa mislite da možete da radite šta hoćete… Njihova glavna ideja je da potope bolnicu u Batajnicu, kao što su pričali i da Beograd na vodi tone i kako neće moći zemlja da izdrži toliki teret“, rekao je on.

Govoreći o dijalogu sa opozicijom, ocenio je da dijalog u društvu „postoji svaki dan“. „Dijalog je kada mi svakog dana kažu da sam izdajnik, psihopata, ludak i bolesnik. A ja razgovaram sa (kineskim predsednikom) Si Djipingom kako da se reše problemi u Boru, Smederevu i Zrenjaninu. Svako razgovara na svom nivou“, rekao je Vučić. On je dodao da će biti mnogo formi za dijalog, ali da je parlament idealno mesto za to.

„Očekivali smo od Vlade Crne Gore povlačenje odluke o opozivu ambasadora“

Predsednik Srbije izjavio je da je Beograd očekivao od nove Vlade Crne Gore da opozove odluku prethodne Vlade o proterivanju srpskog ambasadora Vladimira Božovića.

„Očekivali smo da promene odluku o proterivanju Božovića, sačekaćemo još da vidimo kakva će odluka biti. Iako su mnogi očekivali da će da dodje do promene stava o nezavisnosti Kosova, ja nisam. Mi ćemo da gradimo bratske i prijateljske odnose sa svakom Vladom u Crnoj Gori, poštujući interese naše zemlje i našeg naroda“, rekao je Vučić.

On je rekao da se Srbija ne meša u unutrašnje stvari Crne Gore, da poštuje nezavisnost i suverenost te zemlje i da ne želi da se meša u rad tamošnje vlade.

Vučić je dodao da Beograd zanima samo odnos Crne Gore prema Srbiji i srpskom narodu.

O Slavku Nikiću

Komentarišući optužbu bivšeg policajca Slavka Nikića na Pink televiziji da je izdajnik, Vučić je optužio Nikića da je u aprilu 1999. godine, za vreme NATO bombardovanja, sa svojom grupom na Kosovu pljačkao kolone Albanaca i zabranjivao im da idu ka Crnoj Gori.

Vučić je to pročitao sa papira za koji tvrdi da je zvanični dokument iz tog perioda. „Za takve ću ja uvek da budem izdajnik, a narod na Kosovu zna ko je izadajnik i ko o njima brine“, rekao je Vučić. On je dodao kako je primetio i da je u hrvatskim i sarajevskim medijima došlo do oduševljenja zbog toga što ga je Nikić optužio da je izdajnik na TV Pink.

„Oni su srećni što je mene neko uvredio. A to je tako jer Srbija više nije slaba, nije više džak za udaranje, pa je logično da se tome raduju“, rekao je on.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!