Perišić: Kovid možemo da pobedimo zatvaranjem na dve nedelje

Vesti 15. mar 202115:30 > 15:3115 komentara
Izvor: N1 (arhiva)

Direktor Univerzitetskog kliničkog centra (UKC) Niš Zoran Perišić izjavio je da građani Srbije mogu da pobede kovid zatvaranjem "ciklusa kretanja virusa i vakcinacijom".

Prema njegovim rečima, potrebno je nešto učiniti jer se broj osoba zaraženih koronavirusom neprekidno uvećava.

„Treba nešto učiniti, a ako je to nešto da zatvorimo državu na dve nedelje, da zatvorimo grad na dve nedelje, onda hajde da to uradimo, jer taj ciklus virusa traje dve nedelje. Ukoliko u te dve nedelje ne nadje domaćina virus će nestati“, rekao je Perišić u Gradskoj kući u Nišu.

On je naveo da je „to ono što traži medicinski deo Kriznog štaba“.

Kako je kazao, UKC u Nišu trenutno ima 270 pacijenata u kovid bolnicama, u Kovid bolnici u Kruševcu je 236 pacijenata, a od danas je u Kovid sistemu i „Radon“ u Niškoj Banji.

„Imamo pacijente koji su sve teži, koji zahtevaju neprekidnu kiseoničnu terapiju i za jedan dan potrošimo kiseonika koliko nekada za nekoliko meseci“, istakao je Perišić.

Na bolničko lečenje u kovid bolnice u Nišu, dodao je, juče je primljeno 30 pacijenata, prethodnog dana 46, a pre dva dana 54.

„Ono što je loše što je jučerašnji procenat broja zaraženih medju testiranim ponovo bio preko 50 procenata. Juče je bilo oko 300 novoobolelih u Nišu, ali je i broj testiranih bio manji jer je nedelja. Danas će verovatno biti preko 400 obolelih. To je cena našeg ponašanja“, kazao je Perišić.

Prema njegovim rečima, mladi su uvek hospitalizovani u jednocifrenom procentu, izmedju tri i šest odsto, a onda kreću ostale starosne grupe, s tim što stariji od 60 godina predstavljaju dominantnu grupa sa više od 60 procenata.

„Epidemiloške ankete pokazuju da oni nisu imali rizične kontakte, da se nisu zarazili izlazeći u dragstore, pozorište ili na kovid žurke. Po pravilu svi imaju omladince u kući, mladju osobu koja je vrlo često asimptomatska, koja je donela virus u kuću“, naglasio je Perišić.

On je kazao da je intencija da se oboleli od kovida leče na Klinici za infektivne bolesti i u novoj zgradi Kliničkog centra, kako bi ostali kapaciteti bili sačuvani za lečenje ostalih pacijenata.

Podsetio je da su kovid sistemu bolnice u Vranju, Leskovcu, Zaječaru i Pirotu tako da Kliničkom centru u Nišu gravitira oko dva i po miliona ljudi, a da se i dalje najviše umire od kardiovaskularnih bolesti, kancera i bolesti pluća.

Komentari

Vaš komentar