Perišić: Zbog porasta broja pacijenata, odlažu se elektivne operacije u KC Niš

Vesti 21. sep 202110:10 19 komentara
KC Niš, Klinički centar Niš
N1

Direktor Univerzitetskog kliničkog centra u Nišu Zoran Perišić izjavio je da je zbog porasta broja kovid pacijenata ta zdravstvena ustanova privremeno obustavila obavljanje elektivnih operacija poput ugradnje veštačkog kuka ili kolena.

Perišić je rekao da zbog kovida u novoj zgradi UKC-a u Nišu nisu u funkciji redovnog rada peti sprat, četvrti, deo nultog i deo sprata minus jedan.

„Naši kapaciteti su su prezauzeti. Anestezilozi su nam rasuti u kovid bolnici u Kruševcu, u novom Kliničkom centru, na Infektivnoj klinici, u šoku anestezije, a pored toga i svakodnevno na hitnim hirurškim operacijama“, rekao je Perišić u jutarnjem programu TV Zona plus.

On je kazao da su resursi UKC-a ograničeni i da to nije „kutija bez dna u koju možete da zagrabite i uzimate ljude“.

„Dobro je što postoji kovid bolnica u Kruševcu, jer pokriva sve ono što bi mi morali da primimo. Mislim da i Niš treba da ima kovid bolnicu jer bi na taj način dodatno rasteretili naše kapacitete“, izjavio je Perišić.

Prema njegovim rečima, na svim klinikama UKC-a Niš povremeno postoje „proboji korone“.

„Dogodi se da se inficira jedan pacijent, a zatim neko od osoblja i onda moramo da zaustavimo i da preispitamo ceo proces. Trudimo se da taj privid normalnosti održimo svuda, da svi rade u nekom obimu“, istakao je Perišić.

Dodao je da su u proteklih dana na Ginekologiji porodjene četiri trudnice pozitivne na korona virus i da su sve već otišle kući.

Perišić je apelovao na gradjane da se vakcinišu, kako bi sačuvali svoje zdravlje, ali i da bi se smanjio pritisak na zdravstvene ustanove koje bi onda mogle da se više posvete pacijentima obolelim od drugih bolesti.

U kovid bolnici u Kruševcu trenutno je hospitalizovano 428 pacijenata, novoj zgradi Kliničkog centra u Nišu 84, a 68 na Klinici za infektivne bolesti, dečijoj kovid bolnici i kovid odeljenju na Klinici za ginekologiji.

Među obolelima je i sedmoro dece, za koju je Perišić rekao da imaju obostranu upalu pluća, ali bez teške kliničke slike.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare