Pešić: Kosovo je jedna završena priča, samo gubimo vreme

Vesti 04. okt 202222:26 207 komentara
N1

"Što se mene tiče, Kosovo je jedna završena priča, mi samo gubimo vreme", izjavila je u emisiji Newsnights na N1 sociološkinja Vesna Pešić. Najava lidere SNS Aleksandar Vučića o formiranju "srpskog bloka" je, prema Pešić, dosta nejasna ideja. "Da li on hoće da stane u centar pa da kaže - levo su zeleni, proevropski, a s druge strane desničari, a on će eto biti između njih", ocenila je.

Sve su čvršće veze parlamentarne opozicije desne političke ideologije. Neretko, pridruže im se i akademici i profesori slične orijentacije. Ovog puta, tačka sastajanja je Proglas o odbrani Kosova.

POVEZANE VESTI

„Ne znam da li je bio još neki proglas ranije… Ali oni su svi jako dobro poznati javnosti, svi su nacionalisti, Bećkovic, Ković, Časlav Ocić… Ja ne znam šta je njihov plan s Kosovom, kako će da brane Kosovo, šta mogu da urade za to Kosovo“, upitala je Pešić.

Kako je rekla, pokret Dveri su „poznati po toj temi“.

„Oni su putinovske partije, zastupaju porodične vrednosti i žele da ‘vrate Kosovo’. Kako će oni vratiti Kosovo, moraju da naprave oružane trupe. Reintegracija Kosova je potpuno nerealna“, naglasila je.

Što se nje tiče, kaže, Kosovo je završena priča.

„Mi samo gubimo vreme“, dodala je.

Komentarišući formiranje „srpskog bloka“, Pešić kaže da to nije „pristojna Srbija“, kakvu je najavio Vučić.

„Ako je to ta pristojna Srbija, on koji je sam nepristojan… Mi nemamo više nijednu instituciju, nama su dva meseca trajali izbori, pa se pravila pauza, pa su verifikovani mandati, pa će da se napravi vlada u avgustu, septembru, oktobru, pa mi sad nemamo ni vladu“, kazala je.

Ali, Vučiću, kaže, „nijedna institucija nije ni potrebna“. „Ni sud, ni tužilaštvo, ne treba mu ni vlada“, izjavila je Pešić.

O sukobima funkcionera u SNS-u, kaže da ne postoje.

„Imaju vrlo mnogo problema u opštinama, ili su građani nezadovoljni, jer se u opštinama poznaju između sebe i znaju šta se dešava. A ovde je politika običnom svetu udaljena, nemate tako blizu kako da vidite kako se vidi u malim gradovima. A koji su to njihovi funkcioneri u sukobu? Ja mislim da je Zorana Mihajlović propustila… ona kao stručnjak za energetiku, EPS je bio veliki sistem, mi smo izvozili struju, ona ne može da kao ministarka nema nikakav nadzor i da se EPS upropasti, da mi nemamo struju. To je njena odgovornost, a niko je ne pita za to“, kazala je Pešić.

Pogledajte gostovanje u emisiji Newsnight:

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare