Pešić: Srbija da se pomiri da je Kosovo izgubljeno – nema načina da se vrati

Vesti 25. avg 202209:17 komentara

Sociološkinja Vesna Pešić kaže za N1 da su Kosovu date sve glavne institucije koje jednu državu čine nezavisnom, te joj je smešno da se sada dve strane, kako navodi, "svađaju oko tablica". Smatra da Srbija treba da se pomiri sa tim da je Kosovo izgubljeno. "Nema načina da se Kosovo vrati", ocenjuje Pešić.

Povezane vesti

Ona u Novom danu na TV N1 navodi da je najmanje važno da li će biti RKS ili KM tablice, već je mnogo važnije kako se na Kosovu živi.

Kosovski premijer Aljbin Kurti, koji se juče prvi put oglasio posle poslednje runde dijaloga u Briselu 18. avgusta, rekao je da neće biti vraćanja registarskih tablica KS, koje su statusno neutralne tablice po Rezoluciji 1244. Juče su sa prištinskim zvaničnicima razgovarali i zvaničnici EU i SAD Miroslav Lajčak i Gabrijel Eskobar, u pokušaju da snize najnovije tenzije izazvane prištinskim merama reciprociteta koje se tiču registarskih tablica i ličnih dokumenata, zatraživši da njihovu primenu Kosovo odloži za još tri meseca.

Vesna Pešić smatra da se situacija oko Kosova dosta promenila, jer su se „Amerikanci jako uključili u to“, čak i, kako dodaje, „američki državni sekretar Entoni Blinken nepreikidno prati šta se tu dešava“.

„Cilj je da se smanji ruski uticaj na Balkanu“, ocenjuje.

Dodaje da je problem što Srbija „neće da digne ruke od severa Kosova, jer je tu većinsko srpsko stanovništvo i Srbija ne odustaje od toga da ga pripoji sebi“.

Podsetivši da je i ranije bilo predloga o podeli Kosova, ona kaže da se najverovatnije neće dogovoriti nikakve podele, ali sever jeste problem“.

„Ne zanima me mnogo ko će biti mandatar“

Upitana da prokomentariše sinoćnju konferenciju za medije predsednika Aleksandra Vučića na kojoj je poručio da će mandatara za sastav nove vlade saopštiti ili u petak uveče ili u subotu ujutru, ona kaže da je ta konferencija bila nepotrebna, i da je njoj „komično“ što ju je Vučić sazvao da bi rekao „neću da vam kažem“.

„Mene mnogo ne zanima ko će biti mandatar, zato što je sad tako da Vučić odlučuje bilo ko da je mandatar. Potpuno mi je svejedno da li će to biti (sadašnja premijerka Ana) Brnabić ili (gradonačelnik Novog Sada Miloš) Vučević, jer znamo ko odlučuje“, poručuje ona, komentarišući spekulacije da bi neko od navedenih mogao da bude novi premijer, što je sinoć i sam Vučić kazao posle sednice Predsedništva SNS.

Dodaje da je potpuno „neinteresantno“ i ko će sedeti u novoj vladi, od koje ne očekuje „ništa“.

„To su ljudi koji ne odlučuju sami. Po ustavu politiku vodi vlada a ne predsednik, ali u praksi je obrnuto. Ne znam koga to zanima kad znamo da tu nije vlast, da vlada ne vrši vlast po ustavu“, navodi Pešić.