Pešić: Vučić mrzi Peti oktobar i Đinđića, nikad nije zastupao demokratiju

Vesti 05. okt 202110:44 > 11:02 55 komentara
N1

Sociološkinja Vesna Pešić rekla je gostujući u Novom danu N1 povodom Petog oktobra da na njega gleda sa velikom radošću i da je to ostao veliki dan. "Tada smo, takođe, imali autokratiju koja nije bila ovako strašno kriminalizovana, mafijaška, uslovi su bili malo bolji. Za izbore 24. septembra 2000. godine napravljena je koncepcija da mora da se oda utisak da su svi protiv Miloševića, što nije bilo baš tačno, napravljen je Otpor, koalicija od 18 stranaka. Milošević je dobio 1.800.000 glasova, ali je koncepcijski napravljeno da su svi protiv. Odlučili smo da idemo u bitku pod svim uslovima, sada najviše nedostaje što u autokratijama morate sa opozicione strane da imate frontmena, koji drži sve u rukama, morate da aminirate ljude, mi smo to uradili, imali smo inteligentnog frontmena Zorana Đinđića, bez njega to ne bi bilo moguće", rekla je ona.

Dodaje da se niko sličan nije pojavio.

„Imamo nezgodu da se opozicija sve više svađa i deli, priča o scenarijima. Moraš da napraviš sopstveni scenario pa šta se desi, ali ideš svim silama, čini mi se da se to danas ne dešava. Kad se policija povukla sa ulica (2000. godine) vladala je apsolutna sloboda, policija je nestala. Imali smo podršku međunarodne zajednice, što danas nije slučaj, Milošević je optužen za ratne zločine. Ministar spoljnih poslova Rusije je došao 6. oktobra i rekao mu ‘gotov si, sklanjaj se’ i on izađe i kaže ‘sklonio sam se’, svi su bili na strani opozicije“, kazala je Pešić.

Povezane vesti:

Podsetila je na reči Zorana Đinđica da „SRS nije politika, to je bolest“ i da mi sada živimo tu bolest.

„Vučić i Šešelj su bili u Vladi, Vučić je bio ministar informisanja, oni su pali 5. oktobra, oni ga najviše mrze jer su palli. Oni nikad nisu bili opozicija, nikad nisu zastupali demokratiju, naravno da Vučić mrzi Đinđića. Sada pošalje mangupe koju potpisuju peticiju da se oslobodi ubica premijera države, to je strahovita mržnja protiv demokratije, to i danas vidimo, zato mi je smešno što protivnička strana traži izborne uslove“, kaže Pešić.

Ona dodaje da je devedesetih često bila u duelima, kao neko ko je bio „najdalja opozicija vlastima“.

„Bilo je diskusija, Milošević se nije toliko bavio opozicijom, nije se skoro pojavljivao na TV, bilo je u neku ruku lakše, mogli smo nešto da kažemo. Kad imate autokratiju, najvažnije je da ne priča svako svoj program. Udruženja neprestano rastu, to su pokreti i ne može ništa da se uradi, opozicija skoro i da ne komunicira među sobom. Morate celo društvo da pokrenete da biste uspeli, Miloševićeva struktura vlasti je počela da se ruši, ministar policije je rekao ‘ja neću više da se pokrenem’ i unutrašnja struktura vlasti se urušila, nastala je totalna sloboda, rađeno je strateški. To ne može da se uradi kolonama, kakve kolone, to je besmisleno, predstavljaš kako će to sutra da izgleda, ne mora u detalje, opšta slika se napravi. Mi smo imali ljude od vizije, Srbije je bila izmeštena iz svih međunarodnih organizacija, sada je i Kosovo u više organizacija“, istakla je Vesna Pešić.

Kaže da se 2000. nije „pevala pesma“ o izbornim uslovima i medijima.

„Morao si da napraviš viziju, da se izvučemo iz rupe u koju smo upali, da Srbija mora da postane moderna, da postane članica Evropske unije, i vizija je bila napravljena. Sve opozicione strane sigurno to žele, ali ne mogu da shvate da ne mogu da naprave što sutra žele da bude, prvo moramo da kažemo da će to biti država u kojoj neće vladati mafija. U svim društvima postoji kriminalitet, ali je problem ako je u vrhu države“, rekla je ona.

Pešić kaže da je politika ovde nešto što se ne razume i da se mora imati talenat za nju.

„Kad bi Obama pobedio da nije bio neviđeni talenat. Mi smo imali ljude od većeg kapaciteta za politiku, sada imamo podele, stalno se nešto ‘trebi’, treba koncepcija, ako se ne udružimo niko sam ne može da donese pobedu, svi moramo da stanemo iza jednog kandidata, nije Koštunica bio natčovek, videli smo da je najbolje da on bude kandidat, imao je najmanje negativnih poena, najlakše onda možeš da gradiš pozitivno, ja nikad nisam bila u DSS, ali sam izašla i glasala za njega“, zaključila je Vesna Pešić.