Pet ambasada u Beogradu pozvalo Vladu Srbije da traži pomoć ODIHR-a za primenu preporuka

Vesti 01. mar 202416:24 34 komentara
N1

Ambasade Francuske, Nemačke, Italije, Velike Britanije i SAD u Beogradu je u zajedničkom saopštenju danas pozdravilo to što je predsednik Aleksandar Vučič prihvatio da Srbija sprovede preporuke Kancelarije OEBS za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) i poručilo da očekuje da će Vlada Srbije tražiti pomoć ODIHR da se obezbedi efikasna primena njenih preporuka pre predstojećih izbora.

„Pozdravljamo prihvatanje predsednika Vučića da sprovede preporuke ODIHR-a i stoga očekujemo da Vlada Srbije traži pomoć ODIHR-a uz podršku drugih relevantnih institucija da bi se obezbedila efikasna i celovita primena datih preporuka i postigao osetan napredak pre predstojećih prolećnih izbora“, piše u zajedničkom saopštenju pet ambasda.

Misija ODIHR-a koja je posmatrala parlamentarne izbore u Srbiji 17. decembra, objavila je u sredu Konačan izveštaj u kojem se konstatuje da izborni uslovi nisu bili jednaki za sve zbog učešća predsednika u kampanji i prednosti vladajuće stranke, ali da su izbori tehnički dobro sprovedeni. Takođe, da su osnovne slobode u kampanji generalno poštovane, ali je bila obeležena oštrom retorikom, pristrasnošću u medijima, pritiscima na zaposlene u javnom sektoru i zloupotrebom javnih resursa.

ODIHR je dao 25 preporuka za unapređenje izbornog procesa.

Američki Stejt department juče je pozvao na Srbiju da „bez odlaganja“ primeni preporuke Kancelrije OEBS-a za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) iznete u njenom Konačnom izveštaju o decembarskim izborima u Srbiji, i pozdravio izraženu spremnost Vlade Srbije da počne da radi sa OEBS-om na primeni preporuka ODIHR-a.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare