Pet godina od ubistva Olivera Ivanovića

Vesti 16. jan 202307:17 10 komentara
AFP/Armend Nimani

U Kosovskoj Mitrovici i Beogradu će biti obeležena godišnjica ubistva lidera Građanske inicijative "Sloboda, demokratija, pravda" (SDP), Olivera Ivanovića (1953-2018).

S više hitaca iz pištolja ispaljenih iz kola u pokretu pogodjen je u ledja i ubijen na današnji dan pre pet godina ispred sedišta svoje stranke u severnom delu Kosovske Mitrovice.

Povezane vesti

Prijatelji i saborci Olivera Ivanovića obeležiće petogodišnjicu pomenom i paljenjem sveća u vreme ubistva – u 08.15 sati, na mestu gde je ubijen – ispred sedišta SDP.

Građanska inicijativa „Sloboda demokratija pravda“ obeležiće godišnjicu ubistva svog lidera, takođe pomenom i paljenjem sveća ispred svog sedišta, ali zasebno u 10 sati.

Veći deo članova porodice i ovu godišnjicu obeležiće na mestu gde je Ivanović sahranjen, na Novom groblju u Beogradu, danas u 11 sati.

Deo opozicije u Beogradu – predstavnici Stranke slobode i pravde, Pokreta slobodnih građana, Pokreta za preokret i sindikata Sloga najavili su da će godišnjicu ubistva Ivanovića obeležiti ispred beogradske Crkve Svetog Marka u 17.30.

Pred Posebnim odeljenjem Osnovnog suda u Prištini krajem novembra 2021. godine je počelo novo ročište sudjenja za njegovo ubistvo.

Specijalno tužilaštvo Kosova za taj zločin podiglo je optužnice protiv šest osoba srpske nacionalnosti. Optuženi su Marko Rošić, Nedeljko Spasojević, Dragiša Marković, Žarko Jovanović, Silvana Arsović i Rade Basara.

Oni se terete za krivična dela učešće ili organizovanje zločinačke grupe, zloupotrebu službenog položaja, pomoć u izvršenju krivičnog dela teško ubistvo, neovlašćeno posedovanje oružja, otkrivanje službene tajne i zloupotrebu službene dužnosti manipulisanjem dokazima.

Po navodima tužilaštva, u ubistvo Ivanovića umešano je još najmanje petoro osumnjičenih.

U vezu sa ubistvom Olivera Ivanovića dovode se i potpredsednik Srpske liste Milan Radoičić, kao i biznismen Zvonko Veselinović, ali je državni vrh Srbije stao iza njih i rekao da su oni ispitani na poligrafu.

U julu 2017. godine Ivanoviću je zapaljen automobil, a u poslednjem intervjuu koji je dao, lider GI SDP ocenio je da Srbi na severu Kosova ne strahuju toliko od Albanaca, koliko od lokalnih Srba, kako je rekao, „kriminalaca i kabadahija koji voze džipove bez tablica“.

N1 pre tri godine emitovao film o Oliveru Ivanoviću, pod nazivom „Srbija, demokratija, nepravda“, u kome govore članovi njegove porodice, prijatelji, saradnici i saborci.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare