Pet opština proglasilo vanrednu situaciju zbog niskog vodostaja Rzava

Vesti 11. avg 202112:19 > 14:50 12 komentara
Cisterna, Požarevac, voda
Ilustracija / N1

Zbog nepovoljne hidrološke situacije i izuzetno niskog vodostaja Rzava, proglašena vanredna situacija u Čačku, Arilju, Požegi, Lučanima i Gornjem Milanovcu.

Nizak vodostaj na vodosistemu „Rzav“ sa koga se vodom snabdeva oko 250.000 korisnika u pet opština i gradova, od 3. avgusta uslovio je restrikcije, javlja RTS.

Povezane vesti:

U Čačku je zabranjeno nenamensko trošenje vode, uz kazne za nesavesne potrošače.

U Gornjem Milanovcu obezbeđene su cisterne sa vodom za piće, a naizmenično, bez vode su dve zone.

Probleme u vodosnabdevanju uslovio je nizak vodostaj reke sa koje se zdravom vodom za piće snabdevaju žitelji grada Čačka i opština Arilje, Požega, Lučani i Gornji Milanovac.

Gradonačelnik Čačka Milun Todorović rekao je da je građanima više puta upućivan apel da racionalno koriste vodu, ali da su se oni oglušili na te molbe.

„Zalivaju bašte, voćnjake i teško stanje čine još težim. Još jednom ćemo zamoliti građane da se ponašaju u skladu sa situacijom“, rekao je Todorović novinarima.

Dodao je da je smanjen dotok vode sa regionalnog vodosistema Rzav u Arilju.

„U maju smo sa vodosistema Rzav primali 345 litara vode u sekundi, juče je to bilo 209, a jutros već 204 litra što situaciju čini jako teškom. Naša proizvodnja je na maksimumu, ali ukoliko se suša nastavi veliko je pitanje kako će situacija dalje razvijati“, rekao je Todorović.

Najavio je da će od nadležnih insititucija tražiti smanjenje biološkog minimuma na vodozahvatu na Rzavu kako bi se dobilo još 100 litara koji bi zadovoljili vodosnabdevanje svih pet gradova.

Momirović: Problem vodosnabdevanja biće rešen u narednim godinama

Ministar saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović izjavio je, upitan o vanrednoj situaciji u opštinama Čačak, Arilje, Požega, Lučani i Gornji Milanovac zbog poremećaja u vodosnabdevanju, da je uveren da će se u narednim godinama taj problem rešiti.

On je rekao da će završetkom projekata izgradnje akumulacije i brane Svračkovo biti uspostavljeno stabilno vodosnabdevanje za stanovnike tih pet opština.

„Ne možemo da izgradimo sve što se nije izgradilo poslednih 50 godina. Ogromna sredstva smo dosad uložili u izgradnju infrastrukture širom Srbije i ovo je problem koji moramo da rešimo i uveren sam da ćemo ga u narednim godinama privesti kraju i obezbediti stabilno vodosnabdevanje ovom regionu“, rekao je Momirović, a navodi se u saopštenju.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare