Petak-prelomna tačka? Deo opozicije protiv sporazuma, Vučić u ponedeljak u Vladi

Vesti 21. jan 202319:14 241 komentara

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvovaće u ponedeljak sednici Vlade o Kosovu i Metohiji. Kako prenosi Blic, očekuje se da će Vučić izvestiti Vladu o pregovorima sa visokom zapadnom delegacijom i o trajnom sporazumu sa Prištinom, koji je Srbiji ponuđen. Čitavog dana nižu se reakcije na izjavu predsedika Vučića - da je spreman da prihvati koncept sporazuma i da radi na njegovoj impelementaciji, s tim da je izrazio rezervisanost po jednom važnom pitanju.

Po odlasku velike diplomatske petorke Zapada iz Beograda, mnogo je pitanja za predsednika Srbije. Prisustvovali smo trenutku za koji ćemo možda jednog dana moći da kažemo da je istorijski, kaže za N1 Dušan Janjić iz Foruma za etničke odnose. „Mi smo juče javno prisustvovali takozvanoim dilu ili dogovoru da će se ići, i juče se Srbija priključila tome, da će se ići putem koji je u tom planu ili konceptu Evropske unije nagovešten i drugo – prisustvovali smo, što je iznenađenje za mene, jednom retkom trenutku u kome je Aleksandar Vučić – ZA. Za saradnju, za razgovor za dijalog“, navodi Janjić.

Povezano:

Ali, Vučiću predstoji težak posao – da predstavi javnosti da je sporazum dobar za Srbiju. Od toga sve zavisi, kaže Janjić.

Sasvim suprotno, Filip Balunović sa Instituta za filozofiju i društvenu teoriju misli da posle razgovora u petak – nismo bliže sporazumu. „Ne može da dođe do razrešenja jer i jedna i druga strana imaju ultimativnu poziciju. Ovi bi da ne bude priznanja, a druga strana bi priznanje i onda se pokušava da se tu nađe nešto između“, kaže on.

Međutim, ministar odbrane Miloš Vučević otkriva u čemu je razlika u poslednjim pregovorima sa međunarodnim posrednicima u odnosu na sve prethodne runde. „Pretpostavljam da su na sto stavili konsekvence za Srbiju, političke i ekonomske – negativne“, naveo je on.

Bivši predsednik Boris Tadić napisao je na Tviteru da ponuđeni sporazum može da omogući članstvo Kosova u UN. „U skladu sa mojim saznanjima o sporazumu koji se nudi, o čemu sam javno govorio i najavio ovakav razvoj događaja, još jednom ukazujem na to da takvim sporazumom itekako može biti omogućeno članstvo Kosova u UN, čak i ukoliko to uopšte nije eksplicitno navedeno u samom tekstu“, napisao je.

Lider Narodne stranke Vuk Jeremić kaže da bi prihvatanje međunarodne jednakosti ‘Kosova’ bila ekstremno opasan korak: „Prihvatanje koncepta sporazuma“ koji podrazumeva da se Srbija složi sa međunarodnom jednakošću “Kosova” je EKSTREMNO opasan korak. Od toga do stolice Prištine u UN se može doći preko noći, čak i ako to nije Vučićeva namera. Tragično je što nije poslao pisma u Moskvu i Peking.

Dveri traže hitnu sednicu Skupštine na kojoj bi predsednik upoznao najviši zakonodavni organ s predlogom zapadne petorke, kao i sa „opasnostima i izazovima koji bi bili stavljeni pred Srbiju“, ukoliko ne prihvati predlog, saopštila je ta stranka.

Isto traži i Novi DSS. „Кoalicija NADA podseća da je nedopustivo poigravati se sudbinom države i sopstvenog naroda i da izdaja državnih i nacionalnih interesa nikada ne prolazi nekažnjeno“, naveo je Miloš Jovanović.

Posle tako oštrih reakcija, Vučić se oglasio na Instagramu. „Nažalost, oni su i ovog puta izabrali da idu protiv Srbije. Njima i svim međunarodnim predstavnicima, a pre svega vama, poštovani građani Srbije, govoriću o svemu, o svim temama, o svim problemima sa kojima se suočavamo i izborima koji su pred nama, u ponedeljak u poslepodnevnim satima. Srbiju ćemo sačuvati i odbraniti“.

U odbranu Vučića na društvenim mrežama stale su njegove stranačke kolege koje su na svoje profile kačile slike vukova – uz poruku: „Predsedniče uz tebe smo“.

Kada je reč o koalicionim partnerima, oglasio se Đorđe Milićević iz SPS-a koji je sopštio da pojedine opozicione stranke prete izlaskom na ulicu, zahtevaju hitnu sednicu Narodne skupštine, pričaju o izdaji… Jasno je da im smeta što Vučić rešava probleme koje su oni natovarili državi, lošim vođenjem, zaključio je Milićević.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare